Jump to content

Főzelékek gluténmentes kivitelben

2018. 07. 03. 19:00

A glutén-intoleranciában, vagyis gluténérzékenységben szenvedők számára az egyetlen hatékony terápia az, ha a glutént kihagyják az ételeikből. Ez komoly életmódváltás. A nem érzékenyek számára is jól jöhet egy kis mentesítés.

A gluténmentes étrendben alapszabályként szerepel, hogy minden tilos, amiben búza, árpa, rozs található. Az életmódváltás nehézségeket jelenthet, hiszen az eddig megszokott ételeinket mindig liszttel sűrítettük be. A gluténmentességbe ez nem fér bele. Akkor viszont a felmerülő kérdés, hogyan lehet másmilyen módon az ételeinket szilárdabb állagúvá tenni?

Kezdjük rögtön azzal, hogy liszt sem kell ahhoz, hogy a főzelék sűrűbb legyen. A hüvelyesek elég keményítőt tartalmaznak, így önmagukban is krémesre lehet főzni, de ha mégis szeretnél krémesebb főzeléket, akkor vegyél ki a zöldségből egy adagot, azt turmixold fel, és keverd vissza a többihez. Ha kókusztejet is öntesz hozzá, igazán krémes főzeléket kapsz.

Ha már a zöldségeknél tartunk, és annál, hogy nem akarsz liszthelyettesítőt alkalmazni, akkor megoldást jelenthet a burgonya. Ez esetben a főzeléket éppúgy készíted el, mint máskor, de külön főzöl 1-2 krumplit, amit levével együtt összeturmixolsz és úgy engeded a főzelékhez.

Egy másik általános és olcsó megoldás lehet a rizsliszt használata. Ez lesz az, ami olcsó és könnyedén beszerezhető. A rizsliszt lágy szerkezetének köszönhetően a vele sűrített ételek is lágyak, selymesek lesznek, azonban van egy nagyobb hátránya. Mivel magas a szénhidráttartalma, diétázók számára talán nem a legelőnyösebb megoldás. A rizsliszt azonban mind a megjelenésében, mind pedig hatásra is hasonló, mintha búzaliszttel dolgoznánk.

Másik ugyancsak könnyen beszerezhető és selymes főzeléket eredményező megoldás lehet, ha liszt helyett kukoricakeményítőt használsz fel, abból is csak a gluténmentes változat lesz a megfelelő. Nem ritka, hogy búzaliszttel szennyeződött, így a gluténérzékenység elleni küzdelem nem lesz hatékony. A tiszta gluténmentes kukoricakeményítővel azonban krémes főzeléket kaphatunk. Ezt a sűrítési módot úgy használd, hogy először mindig hideg folyadékkal dolgozol, majd csak eztán mersz hozzá a meleg főzelékből, mert hő hatására csomósodik. Ahogy összekeverted a főzelékkel kikevert kukoricakeményítőt, hozzáadod az edényben lévő főzelékhez és már le is veszed a tűzről, hogy nehogy szétessen.

A mandulaliszt is kiváló gluténmentes, sűrítésre alkalmas alapanyag. Szénhidráttartalma alacsony, azonban a fehérjetartalma magas.

A semleges ízű hajdina is jó sűrítésre. Kedvelt gabonaféle és mivel még gluténmentes is, így a gluténérzékenyek számára egy újabb sűrítési alapanyagot jelent.

Talán még nem is hallottad az útifűmaghéj nevét sem, de aki igazán benne van a gluténmentes, egészségtudatos életmódban, annak valószínűleg nem újdonság. Amíg a fent említett sűrítési módok legtöbbje nem sok ízben és állagban való eltérést ad, mintha liszttel sűrítenénk, addig az útifűmaghéj beszínezi és egészen más ízt ad a főzeléknek. Ezzel számolni kell. Az értékes rostforrás ugyanis kissé kocsonyásabbá teszi az ételeinket és szürkéssé festi.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: heavenlyhealing.co.za, thespruce.com, healthhomie.com)