Jump to content

Időzz el az eperfa lombja alatt

2018. 06. 05. 19:00

Imádjuk az epret, az eperből készült süteményeket, finomságokat. Az eper szó hallatán, a földön termő gyümölcsre gondolunk, pedig eper teremhet fán is. Talán nem is láttál még eperfát, vagy csak nem ismered édes gyümölcsét?

Az eperfa neve lehet, azért cseng ismeretlenül, mert sokan ezt a növényt csak szederfaként ismerik. Jellemző, hogy ha egy gyümölcs nevének nincs magyar megfelelője, akkor úgy nevezik el, amihez a leginkább hasonlít. Való igaz, hogy a fa gyümölcse hasonlít a szederhez, ezért is nevezik sokfelé szederfánk. Valójában azonban az eperfafélék családjába tartozik.
Az eperfáknak megkülönböztetjük fehér (Morus alba) és fekete (Morus nigra) változatát. Valójában 24 Morus-faj létezik az is többféle változatban. A Kínában őshonos fajt már a középkorban behozták Európába, ám egészen addig nem sokan ismerték az eperfát, amíg nem kezdték Európában is tenyészteni a selyemhernyót. A selyemhernyó legfőbb tápláléka nem más, mint az eperfa levele. A selyemhernyók igen falánkok, így nagy jelentősége lett az eperfánknak is Európa-szerte.
A Morus alba, vagyis a fehér eperfa gyümölcse semlegesebb ízű, de nagyon édes. A nevéhez nem mindig hűen a rajta érő eper színe lehet fehér, sárgásfehér, rózsaszínű, vörös és sötét vörös színű, már majdnem fekete.
A Morus nigra, fekete eperfa gyümölcse sokkal aromásabb ízű, savanykásabb is, és érett gyümölcse csak fekete színben pompázik a fán. Ettől könnyű összetéveszteni a két eperfát, ugyanis a fehér eperfán ugyanúgy lehetnek fekete termések is.
Mindegy melyik eperfa gyümölcsét szeretnénk kóstolni, éretlen epret sosem szabad megenni, mert olyan anyagokat tartalmaz, amely kábító hatással bír.
A fehér eperfa már ontja gyümölcseit, most van szezonja, de a fekete eper csak nyár végén adja gyümölcsét. A XIX. században majdcsak minden parasztháznál megtalálható volt, de olykor még a települések környékén, az út mentére is telepítettek az eperfákból. A selyemhernyón túl az amerikai szövőlepke hernyója is ugyanúgy kedveli az eperfát, ezért sok helyen gyéríteni kezdték az út menti eperfa állományt, mert a hernyónak nincs természetes ellensége.

Az Arany János Családi körében emlegetett eperfa az a növény, amelyről most is szó van. 

„Este van, este van: kiki nyúgalomba!
Feketén bólingat az eperfa lombja,
Zúg az éji bogár, nekimegy a falnak,
Nagyot koppan akkor, azután elhallgat”

Ahogy a földön termő epret szeretjük, úgy kedvelhetjük az eperfa termését is. Az édes gyümölcs azonban sokkal több, mint finomság, ugyanis gazdag antioxidánsokban. Mindegy, hogy a fehér vagy a fekete eperfa gyümölcsét fogyasztjuk, C-, B2-3-vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmazó gyümölcsről van szó. A fenolban gazdag finomság jó hatással van a szívre, a sötétebb színű gyümölcsökben általában több az antioxidáns is, valamint az érett és sötét szemek még rostban is gazdagabbak. Az érett fehér eperszemek azonban sokkal aktívabban semlegesítik a szabadgyököket. Nemcsak az eperfák gyümölcse fogyasztható, a kínai orvoslás már régóta felhasználja az eperfa kérgét, levelét és ágát is. A fehér eperfa jóval elterjedtebb hazánkban, mint a fekete. Gyümölcséből dzsem, turmix, de akár pálinka is készíthető.

Ki az, akinek gyermekkorában nem maradt piros a keze az eperfa termésének szedése után? Ha nem élted ezt meg gyermekként, de látsz a környezetedben eperfát, ne habozz megkóstolni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: gardenofeaden.blogspot.com, mallorcaphotoblog.com, newchic.com)