Jump to content

Mi folyik ereinkben

2018. 06. 04. 19:00

Az ismeretek folytonos bővülésének és a technikai fejlődésnek köszönhetően egyre több mindent tudunk meg az emberi szervezet láthatatlan mechanizmusairól. A vérünk is tele van titkokkal, bár többségükre már van magyarázat, de nem biztos, hogy mindet ismerjük.

Mindenki besorolható valamilyen vércsoportba, így megkülönböztetünk 0-s, A-s, B-s és AB-s vércsoportot, amelyeket Karl Landsteiner fedezte fel az 1900-as években. A vércsoportok közül, a három fő vércsoportot (A, B, 0) A kaukázusi eredetű A-s vércsoport és a mongol eredetű B-s vércsoport tehát már ismert volt. Az ezek keveredéséből kialakult AB-s vércsoport létezését állapították meg legkésőbb. Ez utóbbi a legritkább vércsoport a bolygónkon.

Mindegyik vércsoport rendelkezhet RH faktorral is, azaz nem mindegyik rendelkezik azzal. Ha nincs RH faktorja az adott vércsoportnak, akkor azt RH negatívnak mondjuk. Az RH faktor elnevezése a Rhesus majmokkal történt kísérletekből ered. Az RH nem más, mint egy olyan antigén, amely vagy van a vérben (+), vagy nincs (-). Az RH faktorral csak az emberek és a főemlősök rendelkeznek, senki más. Mivel mindent öröklünk, így az RH faktort is. Az RH faktor tehát csak őseinktől származhat, de akiből hiányzik az RH faktor, vagyis RH negatív, akkor ők honnan kitől származnak?
Egy tanulmány éppen ezért nevezi a RH- embereket nem Földről származóknak. Talán az RH- emberek ezért is érezhetik magukat idegennek, sehová nem tartozónak. Az RH- emberekre még fokozottabban jellemző a magas empátia, élénk álmok, jó megérzések, magas IQ. Az RH faktor hiánya csupán a népesség 15%-ára jellemző.
Egy átlagos gyermek testében 2,5-3 liter vér kering, míg egy átlagos felnőtt esetében ez 5 liter vért jelent. Ebből azonban a szervezet tartalékol is, különböző szervek raktározzák. Amikor önkéntes véradásra megy valaki, akkor 0,45 liter vért vesznek. Nem véletlenül, hiszen a tartalék mennyiség a szervezetünkben 0,5 liter.
A szívünk naponta nagyjából százezerszer dobban meg, ennyiszer pumpálja az oxigént és széndioxidot szállító vért. A vérünk vörös színét a hemoglobin vörös színe adja. A vér vérplazmából és olyan sejtekből áll, mint vérlemezke, vörösvértest és fehérvérsejt.

Jól tudjuk, hogy a vér fontos, mégis valami miatt alárendeltebbnek tartják egyesek, pedig a testünk akár képes feláldozni önmagát azért, hogy a vér minden létfontosságú anyagot el tudjon szállítani a szervekhez.
Sőt a vér minősége a lélekre is kihatással van. A vér abból képződik, amilyen táplálékot elfogyasztunk. Ha egészségesen táplálkozunk, akkor a vérünk minősége is jobb, a testünk és a szellemünk is egészségesebb.

Emlékeztek az „Egyszer volt az élet” sorozatra? A kedves animáció által így képzelhető el, hogy mi történik ereinkben.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: aboutislam.net, zmescience.com | videó: youtube.com)