Jump to content

Kibodzásodtunk

2018. 05. 28. 19:00

Készítenek belőle lekvárt, de főleg szörpként ismerjük a bodzát, amely a természet gyógyszertárának egyik ismert és hasznos alapanyaga. Tudjunk meg erről a varázsnövényről még többet!

Latin elnevezése a Sambucus nigra, amely a görög sambyke, vagyis hangszer szóból ered. Nem véletlen az elnevezés, hiszen a bodza ágaiból valóban hangszert készítettek. A nigra, azaz fekete pedig a növény érett gyümölcsére utal.
A bodza megtalálható síkvidéken, de hegyvidék lábainál is. Falvak, házak környékén ugyanúgy megveti gyökereit, mint a házak kerítései mellett, tisztásokon, erdő szélén. A legtöbben megismerjük a bodzát, ha nem is leveleiről, de jellegzetes illatáról biztosan. A bodzaszörpöt talán most is fogyasztod, élénkít, frissít, erősíti a szervezetedet. Imádjuk a bodzát, de nem is tudjuk, hogy igazán micsoda kincs.
Ez a hasznos gyógynövényt akkor szoktuk szedni, amikor már majdcsak teljesen virágba borult a növény. Amikor már a reggeli harmat is felszáradt, ollóval az elágazás kezdeténél kell a virágernyőt eltávolítani, majd az összegyűjtött virágzatot szárítani szükséges.
Azon túl, hogy a bodzából készült szörp nagyon finom, még érdemes tudni, hogy lázcsillapítóként is használható. Erősen izzaszt, enyhe vízhajtó hatású, köhögéscsillapító, hashajtó és vértisztító is. Az influenza elleni küzdelemben is hatásos lehet a bodza. Ezentúl erős antioxidáns, védi a veséket, még az öregedéssel is felveszi a küzdelmet, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert.
Ha külsőleg használjuk, akkor élvezhetjük fertőtlenítő hatását, így pattanásos és kiütéses bőr kezelésére is kiváló lehet. Nemcsak az arcon használható, hanem az egész testen, vagyis akár bodzás fürdőt is lehet venni, amely égések, sebek, tályogok kezelésében is segíthet.
A népi gyógyászatból ismert bodzát a megfázásos betegségek tüneteinek enyhítésére használták, így a láz, a köhögés ellen. A gyomorfájdalom, epe- és májbetegség ellenszereként is fogyasztották a bodzát. Nemcsak a virág tett jó szolgálatot az ember egészségének érdekében, ugyanis a nyers bodzalevelet duzzanatokra és sebekre helyezték. Sőt a bodza bogyóját a pálinkába potyogtatták, és meghűléses betegségkor úgy itták. A bogyókból teát is készítettek, azt a nők fogyasztották, méghozzá vetélés ellen.

Nemcsak elődeink használták, mi ugyanúgy megtehetjük most is. A bodzából készült szörp a legáltalánosabb, de készíthető belőle lekvár és tea is. Ez utóbbival, a szárított virágzat leforrázásából nyerhető teával enyhíteni lehet a megfázásos tüneteket, vízhajtó hatása akár a diétázók számára is kedvező lehet.

A bodza virágát mindig szárítani szükséges, mert a frissen leszedett és azonnal felhasznált növény érzékenységet okozhat a bőrön vagy a nyálkahártyán. Idős személyek esetében pedig csak óvatosan érdemes a bodzát fogyasztani, mert gyengíti a szívműködést.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: gardensonline.com.au, plantipp.eu, herbalteasonline.com)