Jump to content

Igyunk, vagy ne igyunk? Megmondjuk!

2018. 05. 15. 19:00

Mindenhol azt hangoztatják, hogy nagyon fontos a megfelelő mennyiségű napi folyadékfogyasztás és arról is gyakran hallunk, hogy a gyerekek ezt különösen nem képesek betartani, mégis rájuk szólunk, amikor étkezés közben isznak.

Talán te is az a gyermek voltál, aki még a leves evését is megszakítottad azért, hogy vizet igyál. Valószínűleg a szüleid, nagyszüleid rád is szóltak, hogy ne igyál evés közben, mert az káros. Ha nem is szóltak rád, de biztosan furcsállották, hogy a leveshez miért kell vizet inni? Márpedig az étkezéseinkhez rendszerint készítünk ki poharat is, amely arra utal, hogy szabad a folyadékfogyasztás. Miért mondják akkor azt, hogy káros evés közben inni?

Az evés folyamata már akkor megkezdődik, amikor ételre, az étkezésre gondolunk, mert megkezdődik a nyáltermelés, amely az ételek lebontásáért is felelős. A rágással felaprítjuk a szánkba vett falatokat, a nyállal keveredve megkezdődik az emésztés, és könnyebben tudnak a falatok is lecsúszni a gyomorba. Ott már az erős gyomorsav dolgozik a táplálék lebontásán. A szükséges tápanyagokat a szervezet felhasználja, a salakanyag pedig távozik. Ehhez a folyamathoz nagyjából négy óra szükséges az emésztőrendszerünknek.

Az evés közbeni ivásra egyesek úgy gondolnak, mint káros szokás, mások inkább csak teljesen feleslegesnek vélik, és vannak azok, akik egy pohár víz nélkül neki sem kezdenek az étkezésnek.

 

Inni vagy nem inni? Ez itt a kérdés

Utánajártunk, hogy vajon kik teszik jól, azok, akik fogyasztanak folyadékot evés ideje alatt is? Netalán azok, akik egyáltalán nem isznak evés közben?

Ha étkezéshez vizet is iszunk, akkor az étel sem marad túl sokáig a gyomorban, a víz pedig még ennél is gyorsabban áthalad a gyomron. A folyadék csak nedvesíti a táplálékot, de a gyomorsav erejét egyáltalán nem csökkenti. Márpedig sokan pontosan emiatt nem isznak vizet, mert úgy tanulták, hogy a víz gyengíti a gyomorsav erejét, így az nem tudja hatékonyan végezni a dolgát. A szervezetünk jól összehangolt rendszer, és ha valamiből több kellene, akkor az termelődik. Így van ez az emésztésben résztvevő enzimek esetében is. Ha evés közben sokat iszunk, akkor több gyomorsav termelődik, vagy nő annak savassága. A gyomor tehát képes a savasságát szabályozni. Valójában az emésztést is segíthetjük azzal, ha vizet iszunk, mert a szilárdabb ételeket megpuhítja a folyadék.

Az azonban már nem mindegy, hogy mikor iszunk folyadékot. Ha ugyanis még a nyelőcsőben van az étel, és mi folyadékkal engedjük le azt a gyomorba, szinte rágás nélkül, akkor nem fog elég nyállal keveredni az étel és kevésbé lesz hatékony az emésztés. Ha azonban lassabban fogyasztjuk az ételt, alaposan megrágjuk a falatokat, lenyeljük azt és erre iszunk, akkor jó eséllyel kevesebbet fogunk enni. Hamarabb telítve érezzük gyomrunkat.

Ha az étkezések alatt iszunk, az abban is segíthet, hogy ne feledkezzünk meg erről a fontos mozzanatról. Ez főleg azok számára jó megoldás, akik hajlamosak elfeledkezni a megfelelő folyadékpótlásról.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | thehealthsite.com, worldwidenews.eu, storylounge365.com/képek)