Jump to content

Mozgással a rák ellen!

2018. 01. 31. 10:38

Kutatások szerint, a gyakori mozgás csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Mit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében?

Február 4-e a rákellenes világnap, annak emlékére, hogy 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. Az esemény résztvevői ezen a napon világméretű összefogásra szólítottak fel a gyilkos kór ellen, és fontos dokumentumokat írtak alá.

Rozvány Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint, a daganatos betegségek kialakulásában annak is szerepe lehet, hogyha valaki keveset mozgott korábban. A betegek esetében a rehabilitációban  a rendszeres mozgás 30-40 százalékkal javíthatja a túlélési esélyeket, és fokozza a gyógykészítmények hatékonyságát is. 

Nem kell tartani a szűrővizsgálatoktól

A Liga elnöke kiemelte a szűréseken való részvétel fontosságát, mivel a daganatos megbetegedésekkel szembeni harcban kulcsszerep jut az időnek. Amennyiben a kóros elváltozásokat sikerül még a kezdeti stádiumban felfedezni, akkor nagy eséllyel gyógyítható valamennyi betegség. Ennek ellenére hazánkban stagnál a vizsgálatokon résztvevők száma. A 45 és 65 év közötti nőknek két évente biztosított emlőszűrésen továbbra is csak a behívottak mintegy 50 százaléka vesz részt. De ez az arány még rosszabb a méhnyakrák szűrés esetében. Azon az érintetteknek csak az alig 10 százaléka vesz részt, pedig az első vizsgálatot követően, negatív eredmények esetén elegendő lenne csak két-három évente felkeresni ez ügyben a szakorvost.

A magyar nőknek érdemes lenne utóbbi betegség szűrése tekintetében nagyobb tudatosságot tanúsítania, mivel míg idehaza évente akár száz nő is áldozatául esik a méhnyakráknak, addig ez a szám Finnországban csak tíz. mindez köszönhető annak, hogy a skandináv hölgyek két-három évente felkeresik a nőgyógyászokat, és megismételtetik velük a szükséges vizsgálatot. Továbbá fontos lenne, az 50 év felettieknek éves szinten a vastagbél szűrésen. Rozvány Balázs e kényes vizsgálat kapcsán elmondta, hogy ennek az első lépése egy székletminta vizsgálat. A szűréseken olyan eszközöket alkalmaznak, amelyeknek elég nagy a találati pontossága. Ha valakinél bármilyen elváltozást mutat a minta, akkor mielőtt a tükrözést végrehajtanák rajta, egy kivizsgálásnak vetik alá. A tükrözés során az esetleges polipokat is eltávolítják. Amennyiben ezt követően az érintett tünetmentes marad, akár egy évtizedig sem kell magát alá vetnie az eljárásnak.

Érdemes megismerkedni a Rákellenes Kódex ajánlásaival

Az Európai Rákellenes Kódex az Európai Bizottság kezdeményezése, melynek célja, hogy tájékoztassa az embereket azokról az intézkedésekről, amelyeket ők maguk vagy családjaik tehetnek a rák kockázatának csökkentése érdekében. A jelenlegi negyedik kiadás tizenkét olyan ajánlást tartalmaz, amelyet a legtöbb ember bármiféle különleges szaktudás vagy tanácsadás nélkül képes követni. Minél több ajánlást fogadnak meg az emberek, annál alacsonyabb lesz a rák kialakulásának a kockázata. Becslések szerint Európában el lehetne kerülni a rák okozta halálozások csaknem felét, ha mindenki követné ezeket az ajánlásokat. A listát a szakemberek minden évben aktualizálják.

Pár változtatás is elegendő ahhoz, hogy egészségesek maradjunk

Idén a Rákellenes Liga arra kívánja programjaival felhívni a társadalom figyelmét, hogy az egyén mit tehet annak érdekében, hogy megelőzze e súlyos betegségek kialakulását. Egészségünk megőrzésének érdekében, a rostban gazdag  táplálkozás fontossága mellett, kerüljük a dohányzást. A statisztikák ugyanis kimutatták, hogy mind a tüdő-, mind a gégerák kialakulását több mint 80 százalékban ez a káros szokás okozza.

Az 50 év feletti férfiak körében nemrégiben programot indítottak a prosztatadaganat leküzdése érdekében. A kezdeményezés célja, hogy az urakat rávegyék az éves szűrések való részvételre. Valamint megismertessék velük annak a speciális gyógytornának az előnyeit, amelyek akár harminc százalékkal is javíthatják a felépülés esélyeit, hogyha már diagnosztizálták valakinél a kórt.

 

(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)