Jump to content

Készülj a karácsonyra! Természetes hányingercsökkentő az evészetek után

2016. 12. 21. 17:05

Ha az embernek hányingere van, három dolgot tehet. Megszabadul a kínzó tehertől, kivárja míg csillapodik vagy megszünteti. A természetből fakadóan szinte mindig az utóbbi lesz a győztes, és fejvesztve rohanunk a gyógyszeres szekrényhez, gyors segítségért. Viszont, van jobb megoldás is, mint bedobni pár savlekötőt!

Az émelygés, hányinger kellemetlen ugyan, de fontos. A szervezet így reagál a nem kellő, netán „veszélyes” anyagok elfogyasztására, illetve betegségekre is. A rossz érzés mellé még társulhat egy fél tucat kísérő tünet is, ami megkoronázza, az amúgy is negatív élményt. A hányinger gyakran párosul verejtékezéssel, hidegrázással, akár erős nyálelválasztás is kísérheti. Az émelygést esetenként hányás követi.

A kiváltó okai között elsődlegesen a rossz minőségű, irritációt kiváltó vagy fertőzött (bacilusoktól), illetve romlott étel elfogyasztása áll. De kiválthatja még, kellemetlen szag, bűz, vagy akár egy illat, de állhat a hátterében pszichés dolog, azaz stressz, idegeskedés. A terhesség, tengeri- és légibetegség velejárója.

Ha a fent említettek közül váltotta ki valami, és nem egy kezelés, vagy gyógyszer velejárója, akkor természetes úton is elmulasztató. Sokan első megoldásként a kóla ivászatot alkalmazzák, ami ideig óráig ugyan jó, de nem egészséges, természetesnek meg kicsit sem mondható. Illetve irritálja az amúgy is borzongó bélnyálkahártyát, és megmarja a gyomorfalat.

A legjobb megoldás a hányingerre a gyömbér (teaként is). Ez a gyógynövény –amelyet előszeretettel alkalmazunk fűszerként is - elősegíti az emésztést, csökkenti a nyálkahártyák irritációját, és szabályozza a bélfal simaizmainak tónusát. Ezen felül a gyömbér fogyasztására több epe termelődik a májban, ami felgyorsítja a zsírok lebontását. Így egy nehezebb étkezés után kifejezetten ajánlott a fogyasztása. Aki pedig nem bírja se a hajó se a levegőben való utazást, az 3-4 órával az indulás előtt dobjon be egy kis gyömbért.

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pexels.com)