Csokoládés fatörzs
A franciák karácsonykor előszeretettel fogyasztják a Csokoládés fatörzset. A Buche de Noel, más néven, a fatörzs, egy csokoládés-vajas krémmel töltött és bevont piskótatekercs. A süteményhez történet is kötődik, ugyanis régi francia hagyomány szerint karácsonykor el kell égetni a kemencében egy fadarabot, a megmaradt hamut pedig szét kell szórni a földeken, hogy a következő évben bőséges termés legyen.
A sütemény hozzávalói:
- 4ek. málnalekvár
- 1 előresütött piskótatekercs
- 5dkg mazsola
- 4 tojássárgája
- 10 dkg porcukor
- 6dkg hámozott mandula
- 10dkg étcsokoládé
- 25dkg vaj
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 narancs
- 2 ek. rum vagy 3ek. rumaroma
Elkészítése:
A málnalekvárt törjük össze és forrósítsuk fel, a mazsolát mossuk át forró vízzel, majd csepegtessük le. A mandulát vágjuk össze és zsiradéktól mentesen pirítsuk néhány percig. Vigyázzunk, hogy nehogy megégjen. A tojássárgákat verjük habbá, a felaprított étcsokoládét olvasszuk fel, majd adjuk a felvert tojáshoz. A vajat a vaníliás cukorral habosítsuk, majd a narancs facsart levét és a lereszelt héját a rummal, együtt adjuk a vajas keverékhez. Ha az egészet összekevertük hozzáadhatjuk a csokis tojáskrémet. Végül a piskótatekercset vékonyan kenjük meg lekvárral, szórjuk meg mazsolával és mandulával, és töltsük bele a csokis-narancsos krémet. Majd óvatosan tekerjük fel. Vigyázzunk, hogy ne töltsük túl a tekercset. A megmaradt krémmel pedig kívülről vonjuk be a piskótát. Ha elkészült legalább 4 órára tegyük a hűtőszekrénybe. Csokireszelékkel, cukorral, marcipánnal díszíthető.
Gyömbéres keksz
Az amerikaiak karácsonyi édességei közül nem hiányozhat a filmekből is jól ismert gyömbéres keksz. Ez a sütemény a mi mézeskalácsunkhoz hasonlítható leginkább. Minden amerikai nagy kedvence a hagyományos gingerbread, amely jellegzetes ízét és illatát, a benne található fűszernövényeknek köszönheti.
- Hozzávalók 4-5 személyre:
- 25 dkg méz
- 12 dkg cukor
- 50 dkg liszt
- 1ek. Mézeskalácsfűszer
- 3dkg kakaó
- 1tk őrölt fahéj
- 12dkg vaj
- 1ek gyömbér (por alapú fűszer) vagy egy kis adag reszelt gyömbéres
- 1 kk sütőpor
- 1 tojás
- 1ek rum
- A mázhoz:
- 1 tojásfehérje
- 25dkg porcukor
- ételfesték
- cukorgyöngyök, cukorszórás
Ha nincs kedvünk a máz készítéssel bajlódni vásárolhatunk színezett előregyártott cukormázat, mellyel kicsik és nagyok is könnyedén díszíthetnek
Elkészítése:
A mézet a vajjal és a cukorral felforraljuk, majd hagyjuk hűlni.A száraz hozzávalókat összekeverjük. A tojást, a rumot beledolgozzuk a mézes masszába, majd egy napra hűtőbe tesszük. Másnap a tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk és a számunkra kedves mézeskalácsformákkal kiszaggatjuk. Előmelegített sütőben, sütőpapíron 200°C -on 15 percig sütjük.
A máz elkészítése:
A cukrot és a tojásfehérjét addig verjük még sűrű, fényes masszát nem kapunk. Ezután ételfestékkel színezhetjük, a mázat pedig habzsákba töltjük és kidekoráljuk vele a formákat. Ha készen vagyunk a díszítéssel 30 percre hagyjuk száradni.
Karácsonyi puding
Az angolok karácsonyi csemegéje a Christmas Pudding, azaz a Karácsonyi puding. Angliában az a szokás, hogy Szenteste előtt már jóval elkészítik a süteményt, ugyanis több hét kell ahhoz, hogy összeérjen az íze és az állaga is a megfelelő legyen. A sütemény elkészítése, csak türelmes, konyhaművészetekben jártas vagy éppen kísérletezni szerető embereknek ajánlott.
Hozzávalók:
- 10dkg marhafaggyú-vajjal is helyettesíthető
- 5dkg kandírozott citromhéj
- 10dkg kandírozott cseresznye
- 10dkg mandula
- 30 dkg mazsola
- 10dkg liszt
- 10dkg barnacukor
- 15dkg szezámmag
- 1 citrom reszelt héja
- 3késhegynyi őrölt fahéj
- 3késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 3késhegynyi őrölt szegfűbors
- 1kk só
- 1 narancs leve
- 1,5dl tej
- 3 tojás
- 3 ek konyak
A kandírozott gyümölcsöket és a mazsolát apróra vágjuk, majd összekeverjük a zsiradékkal. Hozzáadjuk a cukrot, citromhéjat, szezámmagot, sót és a többi fűszert. A tojást és a konyakot egy keverőtálban összeöntjük. Vegyünk egy nagyobb edényt, forraljunk vizet. Egy kuglóf formát vajazzunk ki és töltsük bele a masszát, úgy hogy kb 4-5 cm maradjon szabadon a végétől. A formát bezsírozott sütőfóliával fedjük le és kössük körbe. A forrásban lévő vízbe helyezzük bele kétharmadáig, majd fedjük le az edényt és gőzöljük négy órán keresztül. Ha kész hagyjuk kihűlni és összeesni.
A masszát konyakba mártott rongyba tekerjük és csomagoljuk alufóliába. Legalább 3 hétig kell a hűtőszekrényben állnia mielőtt elfogyasztanánk. Tálalás előtt a formában lévő pudingot 2-3 órán át újra kell gőzölni.