Jump to content

Legyen ez a forralt bor ideje

2016. 12. 05. 19:00

Kezdünk ráhangolódni az ünnepekre. Ki hogy van vele, de talán akkor sokkal könnyebb, ha az időjárás is az igazi téli hangulatot produkálja. Fagy, hideg, helyenként hó. Ez az, amely megadja a téli alapokat, és persze számos kiegészítővel készíthetjük szívünket és lelkünket a karácsonyra.

Nem csak a szívünket és a lelkünket lehet ám finomhangolni. A testünket, azaz a gyomrunkat és az ízlelőbimbóinkat szintén megmozgatjuk ebben az időszakban. Kedveljük a meleg italokat, amelyek nem vetik meg az alkoholt sem. Az adventi vásárokban a tea mellett közkedvelt ital a forralt bor. Nem kell még csak vásárban sem lennünk, hogy élvezhessük a forró italt. Adunk hozzá néhány tippet, milyen borból és hogyan érdemes elkészíteni.

Forralt bort szoktak fehér és vörös borból is készíteni. Így aztán mindenki megtalálja a maga ízlését. Válassz ki olyan bort, amilyet szeretnél. Hajdanán a forró italt éppen azért készítették el, hogy a megsavanyodott bort valahogy ihatóvá tegyék. Ebből kiindulva él egy nézőpont, miszerint a rossz asztali borból lehet igazán finom forralt bort készíteni. Nos, ezt mindenki maga választja meg. Tény azonban, hogy a nem minőségi szeszes italt fogyaszthatóvá, sőt finommá lehet tenni, mert az elkészítéséhez számos erős fűszer szükséges, így azok valóban feljavítják a minőségét.

A forralt bor alapvető hozzávalói a cukor és/vagy méz, a fahéj, a citrom és a szegfűszeg. A cukrot le lehet váltani más, természetes édesítőszerre is. Végy egy általad választott üveg bort, amelyet egy lábasban tegyél fel főni. Adj hozzá 8 dkg cukrot, 5 darab szegfűszeget, fél citromot és 1 egész fahéj rudat. A főzés során az alkohol nagyja elpárolog. Habár forralt bornak nevezzük ezt az italt, de arra ügyelj, hogy a bor ne forrjon, hiszen akkor veszít szesztartalmán kívül az aromájából is. Forrás előtt tehát le kell venni a gázról. Ha igazi ínyenc italt szeretnél összeállítani, akkor bolondítsd meg aszalt gyümölcsökkel is.

Ha gyümölcsös ízre vágysz, akkor elkészítheted a forralt bornak azt a változatát, amelyhez csak fél üveg bort használsz fel, és bolondítod fél liternyi szőlőlével. Az italokat egy lábasban felteszed főni, hozzáadod a feljebb már leírt hozzávalókat (fahéj, citrom, szegfűszeg). Hogy igazán gyümölcsös legyen az ital, hűlés után felöntheted narancslével is és gyümölccsel kínálhatod.

Ha pedig elkapott a nátha, a betegség, és a teán kívül valami másra van szükséged, akkor az üvegnyi bort tedd fel főni, és a szokásos hozzátevőkön kívül adj Erős Pistát egy teáskanállal, esetleg fél chili paprikát, vagy cseresznyepaprikát. Garantáltan ördögűző hatással bír. A méz, a fahéj, a citrom, mind-mind az egészség megőrzését szolgálják vagy a megelőzés itala lehet.

(Forrás: marmalade.hu | vintageroots.co.uk, daysoftheyear.com/képek)