Bécsi kalács
- 75 dkg liszt
- 1 evőkanál cukor (ha édes
tésztát szeretnénk, akkor
legalább 3-4 evőkanál cukrot
tegyünk bele!) - 1 teáskanál só
- 2 tojás
- 2,5 dl tej
- 10 dkg vaj
- 4 dkg élesztő
- 1 citrom reszelt héja
- liszt a kidolgozáshoz
A kenéshez: 1 tojás
Elkészítés
1.) A hozzávalókat kenyérsütő gépben bedagasztjuk, megkelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk.
2.) Kettévágjuk: egy kisebb és egy nagyobb darabra. A nagyobb darabból 2 rudat sodrunk, és összefonjuk, majd
sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük felvert tojással összekevert vízzel.
3.) A kisebb tésztadarabból szintén 3 rudat sodrunk, és copfot fonunk, majd ráhelyezzük a nagyobb kalácsfonatra. Megkenjük a maradék tojással, majd 30 percig langyos helyen pihentetjük a kalácsot.
4.) Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és a kalácsot kb 50-55 perc alatt készre sütjük benne.
Baileys krémes piskótatekercs
A piskótalaphoz:
- 6 friss házi tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 púpozott evőkanál liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
A Baileys krémhez:
- 4 dl tej
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- 15 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 1-2 dl Bailyes (ízlés szerint adagoljuk)
Ellkészítés:
A piskótához a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük egy nagy tálban. A lisztet tálba szitáljuk, és alaposan összekeverjük a sütőporral. A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgájára
rászórjuk a liszt felét, rátesszük a ojásfehérjét, majd a tetejére a maradék lisztet. Fakanállal óvatosan összedolgozzuk,
vigyázva, hogy a tojáshab ne törjön össze.
Ha piskótatekercset készítünk, vékony piskótát sütünk. Sütőpapírral kibélelt sütőformába öntjük, 5-6 mm vastagságra, és közepesen forró sütőben kisütjük. A sütési idő 175 fokon összesen 8-10 perc. ( A vékony piskóta nagyon hamar megég.) Amikor a sütőből kivett tészta hátuljáról lehúzzuk a sütőpapírt, nem fordítjuk meg, hanem tiszta ruhára tesszük, és a ruhával együtt feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. A krémhez a tejet elkeverjük csomómentesen a liszttel, sűrűre főzzük, kihűtjük. A margarint fehéredésig keverjük a porcukorral, eldolgozzuk a kakaóporral és a Baileys-zel, elegyítjük a tejes
krémmel.
Kigöngyöljük a tésztát, megkenjük a Baileys-es csokikrémmel, és szorosan feltekerjük. Kívülről is krémmel vonjuk be,
villával megcifrázzuk. Hűtőben megdermesztjük, szeletelve kínáljuk.