Jump to content

Mit süssünk karácsonyra? - 2. rész

2016. 11. 10. 20:51

Ha elege van a egyhangú karácsonyi menükből, vagy pont ellenkezőleg, a tradícionális karácsonyi ételeket keresi, akkor itt a helye. Az ünnepekig tartó, naponta megjelenő receptösszeállításainkban segítünk, Önnel együtt kitalálni, tippeket adni, hogy milyen ételek, sütemények kerüljenek az ünnepi asztalra.

Bécsi kalács

  • 75 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor (ha édes
    tésztát szeretnénk, akkor
    legalább 3-4 evőkanál cukrot
    tegyünk bele!)
  • 1 teáskanál só
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 4 dkg élesztő
  • 1 citrom reszelt héja
  • liszt a kidolgozáshoz

A kenéshez: 1 tojás

Elkészítés

1.) A hozzávalókat kenyérsütő gépben bedagasztjuk, megkelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk.
2.) Kettévágjuk: egy kisebb és egy nagyobb darabra. A nagyobb darabból 2 rudat sodrunk, és összefonjuk, majd
sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Megkenjük felvert tojással összekevert vízzel.
3.) A kisebb tésztadarabból szintén 3 rudat sodrunk, és copfot fonunk, majd ráhelyezzük a nagyobb kalácsfonatra. Megkenjük a maradék tojással, majd 30 percig langyos helyen pihentetjük a kalácsot.
4.) Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és a kalácsot kb 50-55 perc alatt készre sütjük benne.

Baileys krémes piskótatekercs

A piskótalaphoz:

  • 6 friss házi tojás
  • 6 evőkanál  cukor
  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 1 csomag  vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

A Baileys krémhez:

  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 15 dkg margarin
  • 20 dkg  cukor
  • 1-2 dl Bailyes (ízlés szerint adagoljuk)

Ellkészítés:

A piskótához a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük egy nagy tálban. A lisztet tálba szitáljuk, és alaposan összekeverjük a sütőporral. A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgájára
rászórjuk a liszt felét, rátesszük a ojásfehérjét, majd a tetejére a maradék lisztet. Fakanállal óvatosan összedolgozzuk,
vigyázva, hogy a tojáshab ne törjön össze.

Ha piskótatekercset készítünk, vékony piskótát sütünk. Sütőpapírral kibélelt sütőformába öntjük, 5-6 mm vastagságra, és közepesen forró sütőben kisütjük. A sütési idő 175 fokon összesen 8-10 perc. ( A vékony piskóta nagyon hamar megég.) Amikor a sütőből kivett tészta hátuljáról lehúzzuk a sütőpapírt, nem fordítjuk meg, hanem tiszta ruhára tesszük, és a ruhával együtt feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. A krémhez a tejet elkeverjük csomómentesen a liszttel, sűrűre főzzük, kihűtjük. A margarint fehéredésig keverjük a porcukorral, eldolgozzuk a kakaóporral és a Baileys-zel, elegyítjük a tejes
krémmel.

Kigöngyöljük a tésztát, megkenjük a Baileys-es csokikrémmel, és szorosan feltekerjük. Kívülről is krémmel vonjuk be,
villával megcifrázzuk. Hűtőben megdermesztjük, szeletelve kínáljuk.

(Forrás: mindmegette.hu)