Jump to content

Hasznos tanácsok az ünnepek alatt is

2016. 11. 09. 20:47

Jó hír, hogy karácsonykor sem kell lemondani a finom fogásokról, ünnepi ételekről, egy kis odafigyeléssel máris egészségesebbé tehetjük az ünnepi menüt.

Ha a tradicionális karácsonyi ételekre gondolunk, azonnal a pulyka, kacsa, hal, töltött káposzta, halászlé jut az eszünkbe, de jobban belegondolva ezek jól beilleszthetők az egészséges étrendbe is. Tehát a lényeg, hogy milyen konyhatechnológia alkalmazásával készítjük el ezeket a finomságokat ünnepi menüként. Egy kis odafigyeléssel máris egészséges ételeket varázsolhatunk asztalunkra és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy próbáljuk többször kevesebbet enni, így mindent megkóstolhatunk és nem lesz problémánk az ebéd vagy a vacsora utáni teltségérzettel. Fontos, hogy az ünnepek alatt se feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról! 

  • A süteményekhez használjunk fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet, hajdinalisztet, köles lisztet, kókuszlisztet, mandula vagy gesztenyelisztet. Az utóbbiakat a gluténmentes étrendet tartók is biztonsággal használhatják
  • Az ételek édesítésére használjunk mézet, természetes édesítőszert, gyümölcsökkel, zabpehellyel, magvakkal dúsítva.
  • Pulykát vagy kacsát készítsük kevés zsiradék hozzáadásával sütőzacskóban, római edényben.
  • Tűzdeljük gyümölccsel, zöldséggel, magvakkal, töltsük meg gesztenyével, aszalt szilvával.
  • A rakott-töltött ételeket dúsíthatjuk zabkorpával, hajdinapehellyel, fehér rizs helyett pedig használjunk barna rizst, kölest, hajdinát, bulgurt.
  • A köretek választásánál is eltérhetünk a szokásostól és rizs, tészta, burgonya helyett próbáljuk ki a csicsókát, édesburgonyát, csicseriborsót, sült almát, sült körtét, hajdinát, kölest. Mindegyik remekül illik az ünnepi menühöz és elkészítésük sem ördöngösség
(Forrás: dietabc.hu)