A lisztet elkeverjük a mandulával, mogyoróval, cukorral, vaníliás cukorral, sóval. Hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját, sima tésztává gyúrjuk.
Lisztezett munkalapon kb. 4 cm átmérőjű ruddá sodorjuk. Alufóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
A rudat éles késsel, kb. ½ cm vastagságú szeletekre vágjuk. A tallérokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 12 perc alatt készre sütjük. Még melegen megszórjuk a porcukorral elkevert vaníliás cukorral és hűlni hagyjuk.
Diós-mákos beigli
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg Rama
- 3 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2 db tojás
- 25 dkg dió
- 25 dkg mák
- 20 dkg kristálycukor
- 5 dkg mazsola
Elkészítés:
1.A lisztet a Ramával elmorzsoljuk, a tejet meglangyosítjuk és beletesszük a porcukrot, az élesztőt, majd meleg helyre tesszük, amíg az élesztő fel nem jön a tetejére.
2.Ezután a liszthez öntjük és egy csipet sóval, 1 tojássárgával, majd összegyúrjuk. Hűtőben pihentetjük kb. fél órát. Közben elkészítjük a tölteléket.
3.A diót, vagy a mákot megdaráljuk, rátesszük a mazsolát és a reszelt citromhéjat. A cukrot másfél dl vízzel forrásig főzzük, majd ráöntjük a dióra, ill. a mákra.
4.A tésztát kivesszük a hűtőből és két egyenlő részre vágjuk. Téglalap alakúra nyújtjuk és egyenletesen elterítjük rajta a tölteléket. A jobb és a bal oldali szélét felhajtjuk és feltekerjük.
5.Felületét megkenjük tojássárgával, ha megszáradt, tojásfehérjével. Tetejét vékony fakanál nyelével két helyen megbökjük, így a víztartalom el tud belőle távozni. Előmelegített sütőben sütjük.