Ősi élelmiszer a bor és a sör is. Habár kevésbé gondolunk a szeszes italokra így, valójában tényleg komplex és ősi élelmiszerek, amelyeket mikroszkopikus gombák segítségével jönnek létre. Ez is hasonlóság köztük, de készítésben és ízben egészen eltérőek. A sör cukormentes, leginkább árpából készülő ital, amelyet a sörfőzdékben alakítanak cukor hozzáadásával sörré. A bor pedig alapjában véve a magas cukortartalmú és lédús gyümölcsből készül. A bor készítése szorosan összefügg a gyümölcs termésének idejével, míg a sör bármikor elkészíthető. Egy újabb közös vonás, hogy minkét ital alkotóeleme az alkohol. Ezt a szót az arab alkímiából vették át, és a mai szóhasználata, értelme egész mást jelent, mint eredetileg.
Tudtad, hogy az alkohol, vagyis az al kohlu a középkori Kuvaitban volt használatos? Ez a szürke por, vagyis az antimon a szemgyógyászatban kapott szerepet. Tehát a mostani alkoholnak nem sok köze volt a középkori al kohluhoz. Az al kohlu kifejezést használták később más porokra is. A XVI. századtól kezdve, egy svájci orvos használta az alkohol szót úgy, mint a bor lényegét. Az alkohol szó tehát a bor vagy a sör komponenseinek új minőségét adta.
Az alkoholos italok hűtéssel vagy fűtéssel jönnek létre. A fűtés lényegében maga a lepárlás, ami a legelterjedtebb alkoholkészítő folyamat, melynek során az illékony összetevőket elválasztják a víztől a felfűtés során. A lepárlás módszere már ötezer éve ismert, hiszen már Mezopotámiában használták ezt az eljárást. Igaz, hogy nem alkoholos ital kinyerése volt a fő cél, hanem lepárlással illóolajokat nyertek ki, hogy azokból illatszereket készíthessenek. Már akkor felismerték azt, hogy a forrásban lévő folyadékból magasabb koncentrációjú oldatot nyernek. Más néven desztillációnak is nevezik a folyamatot, amelyet jó ideig illatszerek előállítására használtak. Talán Kínában történt meg először, hogy erjesztett gombából desztillálás során alkoholt nyertek ki. A X. században már nagy értéke volt az alkoholnak.
A lepárlás közismert, használt szeszfőző módszer, de kevesebben ismerik a fagyasztással történő alkoholkészítést. Az alkohol fagyáspontja jóval alacsonyabb, mint a vízé. Amikor a víz már megfagy, a vízkristályok között az alkohol ugyanúgy folyékony marad és könnyen elválaszthatóvá válik a víztől.
Az alkohol nem mindig jelentette az a szót, amelyet a mai értelemben is használunk. Főleg nem azt a negatív tartalmat kapcsolták hozzá, amely sokakban kialakult az alkohol és annak romboló hatása következtében.