Jump to content

Trükkök a finomabb kukoricaszemek érdekében

2016. 08. 18. 19:00

A nyár, a strandszezon elhagyhatatlan csemegéje a főtt kukorica. Még akkor is, ha idegesítően a fogaink közé szorul a kukoricaszem, de szeretjük önfeledten majszolni. Imádjuk íze miatt, és maga a kukorica evése is tipikus nyári élmény.

Igaz, hogy kicsi és nagy nagyon kedveli a főtt kukoricát, de van, hogy a főzése mégsem sikerül olyan jól. Létezik azonban néhány trükk, amely abban segíthet minden kukoricafőzőt, hogy minél finomabbra elkészíthessék.

A nyári csemegét megtisztítjuk, belehajigáljuk forró vízbe, és ha megpuhul, sózva fogyasztjuk. Hisz csak ennyi a csemegekukorica főzésének titka. Nagyjából tényleg ennyi, de azért van néhány trükk.

A kívánt kukoricamennyiséget meg kell szabadítani a vastagabb, külső levelektől. Csak a zsenge leveleket hagyd rajta. Tegyél fel egy nagy fazék vizet főni. Sokan csak ennyit tesznek, pedig sokkal finomabb kukoricát kapnának akkor, hogy a vízbe öntenének még 3 dl tejet, hozzáadnának 5 dkg vajat és egy kis sót is.

A vastag levelek eltávolítása nem minden, vágd le a csövek mindkét végét ujjnyi vastagságban. Ha hosszú a kukoricacső, akkor félbe is vághatod. A fazekat takard le félig fedővel. Nagyjából húsz perc múlva nézz rá a kukoricákra, ugyanis, ha friss a csemegekukorica, akkor ennyi idő bőven elég ahhoz, hogy ropogós, finom legyen. Ha kész, akkor szedd ki a fazékból, forrón tálald. Megszórhatod sóval, vékonyan vajjal is megkenheted. Hogy egy kicsit megbolondítsd az ízét, némi borssal is meghintheted.

Ha kicsit újítani szeretnél a főtt kukoricán, kipróbálnál újdonságot, akkor kipróbálhatod, hogy zöld citrommal, azaz lime-mal bedörzsölöd. Új ízt adhat, ha kevés őrölt piros paprikával szórod meg a kukoricákat.

Csinálhatsz olyan öntetet, amely a család új kedvence lehet. Három evőkanál vajat olvassz meg, amelyhez egy zúzott fokhagymát adj hozzá kis apróra szelt petrezselyemzöld, só, bors kíséretében. Keverd össze és locsold rá a kukoricára. Egy másik változatban egy kis doboz tejfölhöz keverj sót, borsot, egy gerezd zúzott fokhagymát és ezzel is nyakon öntheted a kukoricát.

Mindez hiábavaló, ha maga a kukorica nem friss. A finom öntet mit sem ér, ha maga a kukorica rágós főzés után is. A kukorica bajszának nevezett rész azonban elárulja azt, hogy friss vagy sem. Ha a bajusz selymes tapintású, akkor a kukorica friss. Ha a kukoricaszembe óvatosan belenyomod a körmöd és tejszerű levet ereszt, akkor pedig még éretlen a csemegekukorica. A finom és ropogós főtt kukoricához megfelelő minőségű csemegekukorica szükséges.

(Forrás: captainds.com, theseasidebaker.com/képek)