Jump to content

Egy kérdés, amely sokakat érdekel: káros a mikró?

2016. 08. 06. 17:00

Számos mítosz kap szárnyra, amely beijeszti az embereket, ám tudományosan bizonyítva nincs. Mégis riadalmat, negatív hangulatú lesz sokak véleménye. Ez a helyzet a mikrohullámú sütővel is. Merjük használni, vagy ne?

A mikrohullámú sütő használata megosztja az embereket. Ez azért is van, mert hiedelmek kapcsolódnak ahhoz, amely a mikrohullámúban melegített ételek egészségességét kérdőjelezik meg. A hiedelmek elterjedésében nagy segítséget jelent az internet, hiszen több cikk, írás ecseteli azt, hogy miért jó, vagy inkább miért káros a mikrohullámú sütővel történő melegítés.

Leginkább a mikrohullámú sütő által kibocsátott hullámtól tartunk. A mikró lelke lényegében a magnetron, vagyis egy olyan vákumcső, amely a 2,45 GHz-es mikrohullám előállítását szolgálja. Amikor bekapcsoljuk a mikrohullámú sütőt, akkor a vákumcsőben lévő katódról az elektronok kilépnek a térbe és körkörös pályán kezdenek mozogni. Ahogy körbe-körbe mozognak ezek a részecskék, úgy alakul ki a mikrohullám, amelyek pedig az ételben található egyes molekulákat mozgatják meg. Mozgásba lendülnek az ételt alkotó molekulák, úgymint víz, cukor, zsír, és a súrlódás következtében hő termelődik. Azért szükséges a forgó tálca, mert ha az nem forogna, akkor az étel egy része hideg, míg a többi tűzforró lenne. A mikrohullámú sütő ajtaja úgy van kialakítva, hogy az adott hullámhosszhoz van igazítva, így az nem káros. Ám, ha a mikró ajtaja, törött, hibás, rosszul illeszkedik, vagy szerelőhöz kell vinni, vagy új készüléket kell vásárolni.  Amíg a mikrohullám az ajtón belül marad, addig tényleg nem okoz gondot. A készülék ajtajában lévő fém védőháló akadályozza meg a hullámok kijutását. Ha ez a védőháló sérül, akkor azonban valóban okozhat égési sérülést, ha a készülék közvetlen közelében tartózkodunk.

Ha a készülés mikrohullámot ad ki magából és az ételt is az melegíti fel, akkor maga az étel is sugároz, tartja a tévhit. Csakhogy a mikrohullámok nem ragadnak meg az ételben.

Azt akár te is érezhetted, hogy a mikrohullámú sütőben melegített étel íze kicsit más, mint eredetileg és az állaga is változhat. Amikor mikróban melegítünk ételt, jóval gyorsabban történik a felmelegedés, mint más módon, és a fűszerek sem tudják úgy átjárni az ételeket, mintha gázon főzzük. A mikrohullámú sütő nem pirítja meg az ételek felszínét, így annak jellegzetes ízét sem adja az ilyen módon készített étel.

(Forrás: comparison.com.au, public.health.oregon.gov/képek)