Jump to content

Tipikusan férfias a sör?

2016. 07. 13. 17:00

A nők között is jócskán találunk olyat, aki a bor helyett szívesen fogyaszt habos sört, ám ha megkérdeznénk embereket, hogy a sör az női vagy férfi ital, nagy valószínűséggel zömében férfias alkoholos italnak minősítenék.

Valóban gyakrabban lehet hallani a férfiak szájából, hogy elugranak a barátokkal egyet sörözni, és bár a nők is fogyasztják, mégsem véljük annak. Ma pedig már egy nőnek legalább annyi joga és lehetősége van, mint egy férfinak. Nem minden korban volt ez így, de a sör és a körülötte való tevékenység akkor is női dolog volt.

A legendák szerint magát a sört is egy nőnek köszönhetjük. Hétezer évvel ezelőtt egy nő Mezopotámiában tönkölybúzából kenyeret készített, ezzel együtt pedig a sört is feltalálta.

Már a középkorban rendeztek úgynevezett söruzsonnákat és ezeken a nők is ugyanúgy részt vettek. Nem úgy kell ezt elképzelni, hogy ájulásig ittak és tivornyáztak a kor emberei, hanem az ilyen uzsonnákon összejöttek a hölgyek is és kenyér mellé sört kortyoltak, cseverésztek.

Léteztek azonban úgynevezett asszonyiskolák, amely lényegében olyan kocsma volt, ahol csak nők gyűltek össze, nem is térhettek be férfiak. Ez már kevésbé hasonlított hangulatban a söruzsonnákhoz.

A konyhában való serénykedés jó ideje a nők dolga, ebben semmi meglepős sincs. Az alkoholos italok főzése azonban inkább férfiak dolga volt, de a középkorban mégis inkább a nőkre bízták a sörfőzést. A germánoknál a sör elkészítése kimondottan női munka volt, és később adták át a lehetőséget a férfiaknak is.

A kolostorokban készítették a borokat, söröket a szerzetesek, de az apácák is ismerték és tudták a sörfőzés tudományát és alkalmazták is. Gondoltad volna, hogy a sörfőzés ismerete a hozományaként is szolgált a menyasszony részéről a XV. századig? Lehet ma is nagyobb értékünk lenne, ha még sört is tudnánk készíteni? A viccet félretéve egy bencés apátnő, Hildegard von Bingen arra is rájött, hogy a sör sokkal tisztább, kevesebb baktériumot tartalmaz akkor, ha melegítés során készítik el, így arra motiválta az embereket, hogy víz helyett sört fogyasszanak.

Tehát, ha a férfiak azzal érvelnek, hogy mennek sörözni, de az olyan férfias, akkor mi nők is könnyen visszavághatunk azzal, hogy elve egy nő találta fel ezt az italt, a hökgyek privilégiuma volt maga a sörfőzés is. Annyira tehát nem férfi dolog a sör.

(Forrás: thefix.com, techinsider.io/képek)