Jump to content

Amikor a hagyományost le akarja győzni az elektronikus

2016. 07. 13. 19:00

Amikor kötelező volt, sokunk próbált kibújni a feladatok alól. Egy vaskos könyv egy gyermek számára ijesztő, de könnyen rá lehet kapni az ízére, és kalandok, élmények, érzelmek, egy más világ vár ránk könyvolvasás közben.

Az olvasás és ezzel együtt a könyvek nem mennek ki a divatból teljesen sosem. Volt idő, amikor azt feltételezték, hogy a könyveket már nem érdemes nyomtatni, a könyvtárak is elveszítik funkciójukat, hiszen a technika, az interaktív világ teljesen meghódítja a könyvek világát és átveszi az uralmat. Meg is jelentek az úgynevezett e-könyvek és az ehhez használható, hordozható kütyük, az e-olvasók. Ha esetleg még semmilyen kapcsolatod nem volt az e-könyvekkel, eláruljuk, hogy az elektronikus könyvek rövidebb névváltozata az e-könyv, vagy e-book.

Az e-könyveknek olyan előnyeik vannak a hagyományosan nyomtatott könyvekkel szemben, amely valóban jelentős. Az e-könyvek nyomtatására, gyártására, tárolására nem kell fordítani költséget, hiszen csak digitális formában létező dokumentumról van szó. Ezáltal az előállítási költsége nemcsak hogy alacsonyabb, de egyértelműen környezetkímélőbb is. Nem kell könyvtárba járnunk, a könyvtár nyitva tartásához igazodni sem, ha e-könyvet akarunk olvasni, ugyanis könnyen, gyorsan hozzájuthatunk az olvasmányhoz, feltéve, hogy nem csak nyomtatott, hanem elektronikus változata is létezik. Akár számítógépen olvashatóvá válik a könyv, de alkalmasak erre az okostelefonok, a táblagépek is a megfelelő applikáció telepítése után, és van külön erre gyártott termék is, amely kimondottan arra hivatott, hogy elektronikus könyveket olvasgassunk. Az interaktív könyvek ezentúl tartalmazhatnak olyan plusz elemeket, amelyeket egy hagyományos értelemben vett könyv egyáltalán nem tud. Gondolunk itt egy animációra, videóra, hangokra.

Ahhoz, hogy egy e-könyvet olvasni tudjunk, szükséges tehát a technika megléte. Ez azonban akár inkább negatívuma is lehet ennek a könyvformátumnak, hiszen nincs meg a könyvnek az a jellegzetes jó illata, nem lehet belelapozni, forgatni, mint egy nyomtatott példányt. A megfelelő technika lemerülhet, és ha nincs töltésre lehetőség, akkor a könyvolvasás is abbamarad. Ez elő sem fordulhat a nyomtatott könyvek esetében.

Az e-könyv praktikussága mellett szól azonban az, hogy olyan írók is megjelentethetik írásaikat, publikációjukat elérhető áron, amely kis rétegnek szól. Hagyományos formában nem jutna el annyi olvasóhoz, mint elektronikus formában. Így van az, hogy egyre több e-könyv létezik és nagy sikert is arat, és az is előfordul, hogy az elektronikus könyv nyomtatott formában meg sem jelenik.

Jó, praktikus és nagyon modern változata ez az olvasásnak, de vajon ugyanazt az élvezetet nyújtja egy kütyü kézben tartása, mint a könyvek lapjainak lapozgatása?

(Forrás: digitaltrends.com, newsday.com/képek)