Jump to content

Az alkotás válsága normális

2016. 06. 16. 19:00

Mindannyian alkotók vagyunk, még akkor is, ha erről nem is tudunk. Már az iskolában elkezdtük az alkotást, gondoljunk csak a technika órákra, vagy a fogalmazások írására. Arra is emlékszel, amikor írnod kellett volna, és egyszerűen nem volt mit? Alkotói válságba kerültél.

Nem kell képzett és elismert művésznek lenned ahhoz, hogy alkoss. Ha valaki blogot vezet, vagy hobbiból írogat, fest, bármilyen más alkotó tevékenységet végez, akkor tapasztalhatta már, hogy vannak rugalmas, szárnyaló időszakok, amelyet követhet az üresjárat, az alkotói válság. Ez egy teljesen normális állapot. Az életünk arról szól, hogy rohanunk, sietünk, teszünk-veszünk egész nap. Iszonyatos sok információ ér minket, mindenhol teljesítenünk kell, megállni még otthon sem tudunk, mert számos feladat vár ránk ott is.

Az iskolában teljesítő gyerekekre is ugyanez érvényes. A tanulás mellett ott van a választott sport, vagy hangszer. Számtalanszor kapnak olyan feladatot, amikor valóban alkotni kell. Az ihlet azonban nem mindig jön olyan könnyen és gyorsan.

A felsőbb oktatási intézményekben tanuló diákok számára már sokkal több írásos, beadandó dolgozatot kell produkálni, sőt a felsőfokú iskola elvégzésének egyik alaptétele a szakdolgozat megírása, amely valódi műnek tekinthető, tartalmilag fednie kell a választott témakört és a lehető legszélesebb ismeretet kell abban közölnie a hallgatónak. Konkrét alkotómunka. Nem olyan egyszerű megírni könyvnyi oldalt mély és odaillő tartalommal. Olykor már a dolgozat elkezdése is nehézséget okoz, a lezárása is úgyszintén. Ha azonban időkorlátok közé van szorítva az ember, és nyakán a leadási határidő, akkor nincs mese, tenni kell. Gyötrelmes állapot, amikor csak ülünk a klaviatúra felett és nem csapott meg az ihlet szele. Ha nagyon nem megy az írás, vagy az alkotás, akkor nincs mese, fel kell állni és el kell mozdulni. Ülhetünk alkotásunk felett, ha nem tudunk vele mit kezdeni. Tegyél egy sétát az udvarban vagy a közelben. Fogyassz el egy teát, kávét, és ha van kivel beszélgetned, akkor csevegj.

Vajon mit csináltak a híres festők, művészek, amikor megrendelésre kellett dolgozniuk, de semmi ötletük nem volt? Valószínűleg pont azt tették, amit mi, másra tereljük figyelmünket. Egészen mást csinálunk, egyáltalán nem az alkotás tárgyával kapcsolatosat.

Hogy még jobban eltereld a figyelmed, belekezdhetsz egy kis otthoni tornába, vagy fuss, kerékpározz néhány kilométert. A természet és a mozgás helyre rakja gondolatainkat.

(Forrás: wunc.org, bigthink.com/képek; youtube.com/videó)