Még ha őseink fel is ismerték a tűznek azt a hasznát, hogy általa megsül és megfő az alapanyag, mit sem ért volna, ha ehhez nem talál közönséget és alkalmakat. Amikor még véres küzdelmet kellett vívni azért, hogy húshoz jussanak, egy nagyobb vadászat után a tűz körül ülve nemcsak megsütötték azt, amit elejtettek, de az ínséges időszak végét is ünnepelték. A kőkor embereinek minden falatért nagyon keményen meg kellett dolgozniuk. A tűz megismerésével sorra sültek a húsok, egyéb alapanyagok, de a főzéshez jóval többet kellett várni. Jó ideig annak fogalmát sem ismerték. Ahogy azonban kézműves tevékenységük folyamán edényeket, tálakat kezdtek kialakítani, azok úgy teltek meg vízzel, alapanyagokkal és a főzés ekkor kezdett teret hódítani.
Régészeti leletek tanúskodnak arról, hogy az ókor emberei már gombócot gyúrtak burgonyából, zsemleszerű péktermékeket készítettek. Egyiptomban és Mezopotámiában például nagyon kedvelték a hagymát és lépten-nyomon azt fogyasztották. A görögök már bort fogyasztottak sóval, vagyis tengervízzel hígítva, olajat és gabonaféléket is használtak. A rómaiak pedig imádták a szőlőt, a germán népek pedig sörpártiak voltak. A Római Birodalom meghódított területein különböző kultúrák ételei vegyültek. Amíg a köznép szegényesen, egyszerűen élt, addig a gazdagok ínyenc, különleges falatokat fogyasztottak.
Most, a XXI. század szakácsai hasonló alapanyagokat használnak fel főzéshez és sütéshez, mint az ókor szakácsai. A Kárpát-medencébe érkező magyarok saját szokásaikba és ízlésükbe beolvasztották az új terület ízeit, szokásait, alapanyagait. A kultúrák keveredésével újabbnál újabb ízek jelentek meg a magyar gasztronómiában is. Mátyás nemcsak az itáliai művészeteket részesítette előnyben, hanem az ételeket is. Amikor a törökök vertek földünkön tanyát újabb alapanyagokkal ismerkedett meg a magyarság.
A magyar ételek világszerte híresek, de idén a magyar csapat nyerte meg a rangos európai szakácsversenyt, a Bocuse d’Ort, amely hatalmas teljesítmény és elismerés országunk számára. Sok idő eltelt, mire a gasztronómia erre a szintre eljutott.