Jump to content

Kutya a bajban

2016. 03. 30. 18:00

A kutyákat a hűség mintaképének tekintjük. Legtöbbünk életében családtagként szerepel a szőrös négylábú. Egyáltalán nem csoda, hogy ennyire szeretjük őket, és keressük társaságukat.

Sok történtet kering interneten, amelyek arról számolnak be, hogy kutyák mentett emberi életeket. Hihetetlennek tűnik? Dehogy!

Azok a kutyák, amelyeket speciális kiképzésben részesítenek azért, hogy később munkába állhassanak és szolgálatot teljesítenek az emberi társadalom javára. Közvetve ment életet egy drogkereső kutya. A drogcsempészek szállítmányát lefülelve, azaz leszimatolva, az illegális készítmény nem jut el a drogfogyasztóhoz. Habár nem konkrétan, de mégis életet ment. A rendőrkutyák esetében is hasonló életmentésről beszélhetünk.

A mentőkutya olyan speciális képzést kap, amely során megtanulja, hogyan kell jelezni a felfedezett élő vagy élettelen emberi testet. Kiváló szaglásukkal, sokkal nagyobb esélye van a bajba jutott embereknek az életben maradásra, mintha csupán emberi erőre lennének bízva. A természet által okozott katasztrófák során sokszor vetnek be szőrös munkatársakat. Így lavinaomlás, földrengés után gyakran hívják segítségül Magyarország jól képzett mentőkutyusait is. Őriztetünk és tereltetünk velük haszonállatokat, kerestetünk velük bombákat, és ők kitűnően, áldozatkészen végzik munkájukat.

Más kutyusok úgy vannak kiképezve, hogy a fogyatékossággal, betegséggel együtt élő emberek igazi, naponta jelenlevő segítségei legyenek. A vakvezető kutyák ügyesen terelgetik vak vagy gyengénlátó embertársukat. Segítenek a közlekedésben, de a napi, otthoni feladatok elvégzésében is. Az epilepsziával élő emberek társa is lehet kutya, aki előre jelezheti a roham közeledtét. Még akkor képes ezt megérezni, amikor a gazdi semmi tünetet nem mutat, így fel tud készülni a hirtelen fellépő rohamra.

Fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek egyik legáltalánosabb terápiás állata a kutya. Egy állat simogatása, a vele való foglalkozás számos területen jótékony hatással van a beteg személyekre. Így halhattunk, olvashattunk olyan kutyusról, aki autista gyermek igazi társa és segítsége, de cukorbetegek esetében is előre jelezik a kutyák a cukorszint emelkedését.

A kutyák szaglása sokszorosan jobb, mint az emberé. Egyes ebek orra pedig annyira kivételesen jó, hogy még a daganatos megbetegedést is képesek kiszimatolni. Ismert olyan eset, hogy minden képzettség nélkül megérezte a gazdája testében jelenlévő daganat jelenlétét, így időben megkezdődhetett a gyógykezelés, és a túlélés esélye sokkal jobb. Az ilyen rendkívüli képességekkel bíró kutyákat aztán mások megmentésére is segítségül hívták, több tucat ember köszönhette életét egyetlen kutyusnak.

(Forrás: petiquettedog.com, publicradiotulsa.org/kép)