Jump to content

Locsolás csak saját kölnivel

2016. 03. 27. 19:00

A húsvétról szinte mindenkinek a locsolkodás jut eszébe. A locsoláshoz kölni kell, és a legáltalánosabb beszerzési módja, ha az üzletekben megvásároljuk. Mi lenne, ha te magad készítenél locsolókölnit?

Az erősebb nem kicsi és nagy képviselőinek is legfontosabb húsvéti tartozéka a kölni. Enélkül nem kezdődhet meg a húsvéti körút, amikor is a hagyományok szerint végigjárják a rokonokat, barátokat, hogy meglocsolják, és a lányok, nők szépségét, frissességét életben tartsák. Mindezt persze festett tojás, finom ételek, na és persze némi pénz fejében. A környezettudatos fiúk azonban figyelnek a természetre is akkor, ha maguk készítik el kölnijüket. Arról nem is beszélve, hogy mennyire más úgy locsolni, hogy azzal dicsekedhetnek a fiú, hogy a kölnit saját maguk készítették?!

Az otthoni kölni készítésébe tehát vonjuk be a fiúkat. Mindenképp érdemes házilag kipróbálni, nemcsak azért, mert olcsó és természetes, de saját maguk kreálhatnak illatokat, és még a kölnivíz flakonját is maguk választhatják ki. A csajok körében biztos sikert fog aratni.

A gyógyszertárban kapható 70 százalékos alkoholból szükséges 10 ml, vízből 20 ml, tetszőleges illatú illóolajból 10 csepp. Nem kőbe vésett szabályok ezek, természetesen változtathatóak az arányok ízlés szerint. Az erősebb illatú kölni érdekében több csepp illóolaj adható. Nem kell hagyni, hogy álljon. Egyszerűen csak az alapanyagokat összeöntjük a flakonba, amelyből majd a fiúk fújni fogják, összerázzuk és kész.

Nézzünk egy másik természetes receptet. Ebben az időszakban pompáznak az ibolyák. A tömegesen megjelenő apró virágok jó érzéssel töltenek el, hiszen hirdetik a tavaszt. Csakhogy ezen túl, még a kölni alapjául is szolgálhatnak a lila minden árnyalatában pompázó virágok. Szakíts le jó néhány ibolyát, majd külön tépd le a virágait. Egy flakonnyi kölnihez ebből lesz szükséged 2-3 evőkanál virágra. A leszakított virágokat tedd csavaros üvegbe, majd öntsd fel 150 ml desztillált vízzel. Ennek a módozatnak időt kell hagyni, ugyanis egy 24 óra hűtőben való érés szükséges ahhoz, hogy az ibolya illata igazán érvényesüljön. Ez idő után le kell a flakonba szűrni és már indulhat a locsolás. A locsolás előtti napokban érdemes elkészíteni, mert szobahőmérsékleten csak 3 napig áll el, bár hűtőben tartva akár 2 hétig is.

Még ha sokak számára nem is a legkellemesebb ünnepek közé tartozik a húsvét, mégis nagyon fontos a hagyományápolás. Ebben az időszakban olyan kreatív oldalunkat mutathatjuk meg, amely megnyilvánul a lányok tojásfestésében, a fiúk verstanulásában és a kölni készítésben is.

(Forrás: shutterstock.com, hedgerowrose.com/képek)