Jump to content

Kullancsveszély közeleg

2016. 03. 08. 17:00

Az enyhe, csapadékos télnek egészen addig örülni tudunk, amíg tavasszal rá nem döbbenünk, hogy számos kártevő éppen ennek köszönheti életét.

A földben, a növényeken és a levegőben is jóval több kórokozó és kártevő kerekedhet felül a növényeken, az állatokon és rajtunk is. A szakemberek nem véletlenül jósolják azt, hogy a kelleténél nagyobb kullancsveszélyre kell számítani mind ránk, mind pedig kedvenceinkre nézve.

A kullancs elleni védőoltás fogalma téves kifejezés, ilyen ugyanis nincs. Nem létezik olyan speciális, csakis az emberre kifejlesztett kullancs elleni védőoltás. Olyan van, amely a vérszívó által terjesztett agyvelőgyulladás ellen véd minket. Ez azért merőben más.

A kullancsok által terjesztett kórok akár halállal is végződhetnek. Ezek a vérszívók terjesztik a Lyme-kórt, és a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást. Ez utóbbi megbetegedéseket lehet elkerülni oltás segítségével. Éppen ezért már ebben az időszakban érdemes megkezdeni a vérszívók elleni küzdelmet, ugyanis akkor véd igazán a védőoltás, ha még fertőzésmentes időszakban vagyunk. A védőoltás második vakcinájának egy hónappal az előző beadatása után kell következnie, ekkor alakul ki az igazi védettség. A védőoltásoknak két változata is létezik, és mindkettőnek van gyermek számára és felnőttek számára is beadatható. Amelyikkel elkezdjük az oltást, azzal is érdemes befejezni.

A Lyme-kór azonban más, az ellen nincs védőoltás, csak a kullancsok elkerülésével lehet kiküszöbölni. Nem is kell ahhoz erdőbe mennünk, hogy kullancsot szedjünk össze, elég egy kutyasétáltatás a parkban, vagy a szabadban sportolni, a játszótéren játszani, könnyen táplálékforrásnak nézhetnek minket ezek a vérszívók.

Már a tél vége felé közeledve el kellene kezdeni az agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltást beadatni, de a statisztika azt mutatja, hogy erről általában megfeledkezünk, és csak akkor vesszük igénybe, amikor már tart az invázió. Ha pedig már kullancscsípés áldozatává válunk, akkor nem érdemes és nem is szabad védőoltást beadatni. Amint meglátjuk testünkön a kullancsot, amelyik már bőrünkbe fúródott, a lehető leggyorsabban távolítsuk el úgy, hogy testét ne nyomjuk össze, mert akkor pumpaként viselkedik és a testéből az emberi szervezetbe juttatja az esetleges kórokozókat. Használhatunk cérnát és csipeszt a kullancs eltávolításához, de semmiképp ne tekergessük a vérszívó testét, mert úgy nagyobb a valószínűsége, hogy a szájszerve beleszakad a bőrbe.

Ha olyan elhagyatott, természet közeli helyre megyünk kirándulni, használjunk kullancs elleni készítményeket. Állatainkat is megvédhetjük a kellemetlen vérszívóktól olyan csepp bőrbe való masszírozásával, amely hónapokig képes a kullancsot és más vérszívót is távol tartani.

(Forrás: lymediseasecentralmass.com/kép; youtube.com/videó)