Jump to content

Hitek és tévhitek az influenzával kapcsolatosan

2016. 02. 18. 17:00

Tüsszögés, orrfolyás, láz, rossz közérzet. Áh, kicsit megfáztam, legyint rá a legtöbb ember. Ezzel az is együtt jár, hogy otthon veszi kezelésbe magát, nem fordul orvoshoz, megpróbálja lábon átvészelni a nyűgös időszakot.

Az emberek nem biztos, hogy mindent tudnak az influenzáról, éppen ezért hiszik azt, hogy náthásak. Vannak, akik az orrfolyásra, torokfájás és a lázra azonnal ráfogják, hogy influenzában szenvednek, pedig ezek a kellemetlen és fájó tünetek nem biztos, hogy egyértelműen annak jelei. Léteznek ugyanis olyan betegségek, amelyek hasonló tüneteket produkálnak, mint az influenza, mégsem az. Megfázni, náthásnak lenni jóval gyakrabban tudunk, és kevésbé teríti le az ember. Az influenzát jóval ritkábban kapjuk el, ám ha belekerülünk, az sokszor földig tipor.

Sokan oltatták be magukat influenza elleni védőoltással, ám betegek lettek. Akkor miért is adassa be valaki magának az injekciót, ha úgyis elkapja a betegséget? Teszik fel a kérdést többen. Az A és B típusú influenza okozza a járványokat, de a legfertőzőbb az A, ugyanis ennek több altípusa és azoknak több törzse is van. Mire kiderül, hogy melyik okozza a járványt, mire kifejlesztik az oltóanyagot és megkapja a védőoltást a páciens, könnyen lehet, hogy egy másik A vírus altípusa is megfertőzi. Tehát nem a védőoltástól leszünk betegek, hanem egyszerre több influenza-altípus is jelen van.

Az influenza elleni védőoltás nem olyan, mint más betegségre vonatkozó, hogy beadatás után évekig, évtizedekig védettséget élvezünk. Az előzőekben szó volt arról, hogy mennyi altípus létezik, és egyszerre több jelen lehet, ráadásul a mutációk során évről évre más influenza jelentkezik. Éppen ezért a tavalyi védőoltás már egyáltalán nem óv meg minket az idei vírussal szemben. A legjobb védettség érdekében minden évben újra be kell adatni az influenza elleni védőoltást.

Amikor már érezzük az influenza gyötrő tüneteit, akkor már az antivirális gyógyszerek sem igazán tudják felvenni azzal a harcot. A neuraminidáz-gátlók és az antivirális gyógyszerek is akkor hatékonyak az influenzával szemben, ha a korai fázisban alkalmazzuk. Ha már nyakig csücsülünk nagy kínok között az influenzában, akkor ezeknek a készítményeknek a beszedése már teljesen felesleges.

Influenzajárvány idején gyakran alkalmazzák a már megfertőződött személyek a szájmaszkot. Mindenképp becsületre méltó, hogy nem kívánnak másoknak átadni a vírust, de azt nem árt tudni, hogy nem nyújt igazi védelmet, ugyanis csak a nagyobb részecskéket képes felfogni a maszk, azonban tüsszentéskor mindenféle méretű részecskéket engedünk ki. A közepes és kicsi méretű így is könnyedén eljuthat bárkihez.

(Forrás: globalbiodefense.com/kép)