Jump to content

Változások 2016-ban, amelyek sokakat érintenek

2016. 01. 05. 16:00

Új év, amely természetesen meghozza a változásokat is. De hogy mi és miben változik, arra próbálunk választ adni nektek.

Már egy ideje arról szólnak a médiumok, hogy a személyi adatok mindegyike egy kártyán fog szerepelni. Vagyis az e-kártya egyben a személyi okmányod is lesz, amelyen rajta lesz az adóazonosító jelet és a társadalombiztosítási azonosítót is magába foglalja. Mindezt ráadásul ingyenesen lehet kivitelezni. Emellett ingyenessé vált január 1-gyel a diákigazolvány, az első jogosítvány, a felvételi eljárás, a lakcímkártya kiadása és az igénylése is, de a mozgáskorlátozottak is ingyen cserélhetik parkolási igazolványukat. Nem kell fizetni az erkölcsi bizonyítványért sem, a cégeknek sem az adóigazolásért, a cégiratokért. Megszűnhet a gépjárművekkel kapcsolatos díjszámítás, úgymint forgalmi engedély, törzskönyv kiadása, a gépjármű-üzembehelyezése.

A házasságkötés utáni névváltoztatás is sokkal könnyebb lehet eztán, ugyanis bármelyik anyakönyvvezető elvégezheti a névcserét. Már nem csak azon a szent helyen lehet ezt megtenni, ahol a házasság köttetett. Ennek annyi a feltétele, hogy elektronikus anyakönyvben is rögzítve kell, hogy legyen a házasságkötés. Eleve több ügyet el lehet már intézni elektronikus módon. Az ingatlanpiac és a lakásépítés felturbózása érdekében csökkentik a lakásépítés áfáját, így 5%-ra esik vissza az elkövetkező négy évben, amely azonban a társasházak 150 m2 alatti és családi házak esetében a 300 m2 alatti lakásépítés esetében érvényesíthető.

Megemelik a nyugdíjat, összesen húsz járandóságot érint az 1,6 százalékos emelés. Csökkentik a személyi jövedelemadó mértékét is. A meglévő 16% helyett 15% lesz érvényben, és az adóbevallás is egyszerűbbé válik. Akinek semmilyen más jövedelme nincs, mint saját munkáltatója által kap, annak a személynek a NAV munkatársai segítenek kitölteni az adóbevallásukat.

Megemelik a családi adókedvezményt, amely két gyermek esetén 2500 forinttal fog nőni évente egészen 2019-ig. Az összevont adóalapot egy és két gyermek esetén 62500 forinttal, míg három gyerek mellett 206250 forinttal csökkentik. A felsőoktatásban dolgozó oktatók-kutatók bére is emelkedik.

(Kép forrása: theodysseyonline.com)