Jump to content

Idd meg fenyőfádat!

2016. 01. 05. 18:00

Holnap Vízkereszt, ami azt jelenti, hogy a karácsonyfák ideje leáldozott. Viszont ahelyett, hogy az út közepére hajítanád fenyődet, fel is használhatod, méghozzá fenyőtűtea és fenyőtűvíz képében. Mindkettő nagyon egészséges, de csak kevesen ismerik a fenyőfelhasználás e módját.

A fenyőfaszezon végeztével a legtöbbjük az út szélén félrehajítva, jobb esetben pedig a gyűjtőpontokon végzi. Sokan nem tudják, de számos módon fel lehet használni újra az ex-karácsonyfát vagy annak bizonyos részeit, például a kertben vagy a konyhában. Az előbbi esetben mulcsozó anyagként az évelő- és virágágyásokat takarhatjuk be a fenyő lemetszett ágaival, míg az utóbbi során valóságos gasztronómiai csodát készíthetünk a fán maradt tűlevelekből.

Kevesen tudják, hogy a fenyő tűleveléből tea és víz is készíthető, melyek nagyon egészségesek. Természetes módon támogatják az immunrendszer működését, és ellenállóbbá teszik a szervezetet a betegségekkel szemben. Ez a plusz védelem pedig a téli időszakban nagyon jól jöhet. A tűlevelek magas C-vitamint tartamának hála nátha és megfázás ellen is segítséget nyújt, és természetes módon csökkenti a kellemetlen gyomorégést.

A tűleveléből készült tea bármilyen fenyőből készíthető. Legyen szó lucról, ezüstfenyőről vagy a drágábbik változatokról, mindegyik levele fogyasztható. Ha kipróbálnád, mindössze annyit kell tenned, hogy:
- gyűjts össze egy marék fenyőágat levelestül
- aprítsd fel és forrázd le
- majd hagyd állni tíz percet (ez idő alatt a vitamin kiázik belőle)

A fenyő tűleveléből készült tea íze finom, illata édeskés, és egy kis citrommal ízesítve kellemes esti ital válik belőle.

Tehát, ha még nem szabadultál meg fenyőfádtól vagy egyszerűen szeretnéd alternatív módon menteni róla a menthetőt, akkor fontolt meg a fenti módokat.

 

Fotó: whstatic.com