Jump to content

Babonás étkek szilveszter előtt és után

2015. 12. 31. 16:00

Egyél lencsét újév első napján, az pénzt hoz a konyhára a következő évben. Ehhez hasonló szokások sokasága él legalább babona szintjén, és vannak olyanok, amelyeknek a mai napig eleget teszünk annak érdekében, hogy elkerüljön a betegség, a bánat.

A káposztát már említettük, mint másnaposság ellenszere. Savanyított leve, főzött változata elűzi a macskajajt. Szilveszterkor Amerikában szokás káposztát enni, ugyanis hasonlít a dollárra. A káposztán kívül más zöld levelű növények is szerencsehozónak számítanak a szilveszteri asztalon, úgyhogy bátran fogyasztják a kelkáposztát és a spenótot is. Nem más az oka ennek, mint a gazdagodás, hogy pénz álljon a házhoz. Persze nem önmagában eszik a káposztát és más leveles növényt, hanem hússal, méghozzá sertéssel.

Sok helyen a szilveszteri ünnepi asztal egyik fő fogása a malac lehet. Év végén a disznóhúst azért tálalják fel, mert a jövőbe néz, előre túr. Ahogy keresgél az orrával a talajban, úgy keresi a szerencsét, így szilveszterkor szükség is van arra, hogy sikeres legyen a következő esztendő. Egy másik elgondolás szerint a zsíros, kövér állat a jólétet szimbolizálja.

A japán emberek tésztát nyújtanak, amelynek neve soba. A leghosszabb tésztát kihúzó hosszú életre számíthat. A garnélát is azért fogyasztják a japánok előszeretettel szilveszterkor, mert hosszú életet remélnek.

Mi magyarok esküszünk a halra, de nem szilveszterkor. Sok helyen ugyanis azt tartják, hogy habár előre úszik a hal, de vele együtt a szerencse is elficánkol. Hazánkban nem igazán esznek szilveszterkor, újévkor halat. Ellenben a svédekkel, és a dánokkal, akik svédasztalon kínálják a tőkehalat. Az olaszok a tőkehal szárított változatával várják a jobb életet. A lengyelek heringet esznek. Ahhoz hogy a szerencséjüket bebiztosítsák, még néhány halpikkellyel is megtömködik a pénztárcájukat, amely a pénzt szimbolizálja.

A lencse nálunk is fogy az új év első napján, de a más, apróbb szemű étel is ugyanazt hivatott bevonzani a ház lakói számára a szerencsét. Ezért fogyasztanak ebben az időszakban a lencsén kívül, borsót, babot és rizst is.

A szőlő fogyasztása megmutathatja, hogy milyen lesz a következő év. Az újév közeledtével a tucatnyi szőlőszem a hónapokat szimbolizálja, és egymás után kapkodják be azokat. Az édessége és savanyúsága a következő év hónapjainak milyenségét jelzi. Máshol a citrusfélék, a gránátalma a szerencsehozó gyümölcs.

Nem maradhatnak ki a sütemények, édességek sem. A fánkba érem is rejthető, amelynek megtalálója boldog következő évet remélhet.

(Kép forrása: sollerweb.blogspot.hu)