Jump to content

Koccintás gyerekpezsgővel

2015. 12. 18. 10:00

Nemcsak a felnőttek ünnepi itala a pezsgő. A gyermekek is koccinthatnak különleges alkalmakkor a nekik gyártott gyerekpezsgővel. Olykor még a felnőttek is az alkoholt nem tartalmazó palackból kérnek poharukba tölteni. Mégiscsak pezseg, mégiscsak gyümölcsös ízű, és a pezsgő illúzióját keltő ital.

A gyermekpezsgők palackozása, neve azonos az alkoholtartalmú pezsgőkkel, különleges helyen szerepel ez a termék. Pezsgőnek nevezzük, már csak azért is, hogy a gyermekeknek is megadjuk azt az érzetet, hogy pezsgővel koccinthatnak, és azt kortyolhatnak a fenséges formájú pezsgőspohárból. Mint a nagyok, a felnőttek, valójában pedig szénsavas üdítőitalt hörpintenek fel.
A gyermekpezsgőzés az 1990-es években vette kezdetét. Az egyedülálló termék ekkor került forgalomba. A magas gyümölcstartalmú, szénsavas és természetesen alkohol nélküli ital ugyanolyan formájú palackba van töltve, mint a valódi pezsgő, és a dugója is a hagyományos, alkoholos változathoz hasonlít. Az izsáki pezsgőüzem dobta piacra a Hupikék Törpikék nevű gyerekpezsgőt, amely világelsőként szerepelt a maga kategóriájában. Mindenki tudta, hogy szénsavas üdítőről van szó, mégis úgy tartjuk a mai napig számon, hogy alkoholmentes pezsgő. A felnőttek is ezt isszák, ha még tudvalevő, hogy autóba kell ülni. A habzó, gyümölcsös ital mégis azt az érzetet kelti, mintha valódi, alkoholos pezsgőt innánk.

A gyerekpezsgő üdítőital, vagyis egyáltalán nem bor az alapja, mint a valódi pezsgőnek. A meglévő alapüdítőt dúsítják fel szén-dioxiddal, emiatt is illették a pezsgő jelzővel. A gyerekpezsgők alapvető tulajdonsága, hogy nem tartalmaz hozzáadott mesterséges anyagokat, sem színezéket, sem pedig tartósítószert és maga az üdítő magas gyümölcstartalmú lé. Emiatt az illata és íze is intenzíven gyümölcsös, édes, és a pezsgőspohár oldalán ugyanúgy cikáznak a buborékok, mint a felnőttek poharában az alkoholos ital. Lényegében bármilyen gyümölcslevet fel lehet használni a gyerekpezsgő elkészítéséhez, és mivel szén-dioxiddal dúsított termék, így nyomásálló palackot kíván ideiglenes lakhelyéül, az ajtaja is dugó, amelyen drótkengyel tart zárva. Pont, mint a felnőttek itala. A célfogyasztók egyértelműen a gyermekek, de az ünneplő, alkoholt nem iható felnőttek is szívesen fogyasztják a habzó gyümölcsös italt. A felnőttnek és gyermeknek a különlegesség érzését biztosítja a gyerekpezsgő, kinek milyen illúzióval társítva.

Mára már a Disney mesehősök, Tom és Jerry, Süsü díszíti a palackokat, ám érdemes megvizsgálni a termék címkéjét alaposabban. A legtöbb gyerekpezsgő esetében fontos a természetesség, minden mesterséges színezék és tartósítószer kihagyása, mégis léteznek olyan termékek, amelyek nem csak természetes összetevőkből állnak. Ha igazán jót akarunk gyermekeinknek, akkor szenteljünk figyelmet a kiírásokra.

(Kép forrása: consumercultureandidentities.com)