Jump to content

Pezsgős titkok - 2. rész

2015. 12. 11. 16:00

Az előző részben már megismerhettünk néhány, a pezsgő fogyasztása körüli tennivalót. A stílusos ital fogyasztásához ugyanis érdemes néhány alapvető tudnivalót megismerni. A hűtés, a bontás és a felszolgálás mikéntje még különlegesebbé tehető, ha házigazdaként betartjuk az alábbi teendőket.

A pezsgő szakszerű lehűtése után, a vödörből való kivételkor asztalkendővel itassuk fel a nedvességet. Éttermekben is kínosan ügyelnek arra, hogy az ital felbontása a vendégek előtt történjen, és otthoni vendégfogadáskor is így érdemes eljárni. Ha pedig már stílusosan akarunk megkínálni mást, akkor arra ügyeljünk, hogy amikor a ruhával töröljük a palackot, akkor a címke ne sérüljön. Sőt diszkréten meg is lehet mutatni a vendégeknek. A szakavatott szemek látni fogják, amit tudni szeretnének a pezsgőről. Ezért a palack alját tartsd az egyik kezeddel, a másik kezed 1-2 ujjával pedig az üveg nyakát támaszd meg.

Pezsgődurranásra nem kell számítani azonnal, ha a dugóról eltávolítjuk a drótkosarat. Várjuk meg azt a jellegzetes, pezsgőhöz tartozó hangot, amely arra utal, hogy végre hozzáférhetünk a habos, bizsergető italhoz. Ezt persze úgy kell megoldani, hogy ne okozzunk se anyagi kárt, se sérülést a kilőtt dugóval. Ennek elkerülése érdekében tartsd az üveget 45 fokos szögben, távolítsd el a védőcsomagolást, tekerd le a dugót védő drótkosár hurokját ötször. Ha a kosarat kilazítottad, helyezd a hüvelykujjadat a dugó tetejére, tartsd rajta a bontási folyamat végeztéig, hogy ki ne lőjön, de magát a drótot ne vedd le. Sokan esnek abba a hibába, hogy a dugót igyekeznek kitekerni az üvegből, pedig sokkal egyszerűbb és nagyszerűbb, ha a palackot tekerik a talpánál fogva. Óvatosan tekerd a palackot , így könnyebb kimozgatni a dugót,  de ha mégsem sikerül, akkor használj dugóemelőt. A kinyitás után az asztalkendővel töröljük meg a palack száját és akár a vendégek előtt töltsünk egy keveset a pohárba, szagoljuk meg, kóstoljunk bele. Ez egyáltalán nem illetlenség, sőt kifejezetten a házigazda jogköre és kötelessége. Ha nem pezsgőre utaló illatot, ízt tapasztalunk, vélhetően hibás a felbontott pezsgő.

Használjuk formás, stílusos pezsgőspoharakat. Arra ügyeljünk, hogy a pezsgő legyen megfelelő hőmérsékletű, amely rosé vagy vörös pezsgő esetén 7-10 fokot jelent, fehér pezsgő esetén pedig 4-7 fokot. A pezsgőspoharat azonban ne hűtsd le. Mindig a száránál kell a poharat kézbe venni, ugyanis a buborékok látványos táncán kívül azért is fontos, hogy kezünkkel ne melegítsük fel gyorsan a gondosan lehűtött italt. A vékony, magas falú pezsgőspoharat 60 fokos szögben ajánlott az italt kínáló felé tartani. Ha így töltik ki az italt, akkor jóval kevesebb buborék távozik a pohárból.

(Kép forrása: theguardian.com)