Jump to content

Forralt borok kavalkádja

2015. 12. 03. 17:00

Közelednek az ünnepek. A meghitt karácsonyhoz és a szilveszteri buli hangulatához is nagyban hozzájárulnak a finom ételek mellett a finom és meleg italok. A forralt bor sokaknak eszébe jut a hűvösebb időben.

A legegyszerűbb készen megvenni a tasakos készítményt, amelyet csak hozzá kell önteni az edényben megmelegített borhoz, de olyan jó megadni a módját. Sokkal jobb érzés olyan italt fogyasztani, amelyben benne van a mi munkánk is. Hidd el, nem nagy ördöngösség és még csak nagy költségbe sem kell magadat verni. A legtöbb alapanyag szinte minden konyhában megtalálható.

Az egyik recept szerint 750 ml száraz vörösbor szükséges. Egy edénybe öntsd bele a bort, majd szórj hozzá 70 g kristálycukrot, tegyél hozzá két szál fahéjrudat, 6-8 szem szegfűszeget, 3 egész szegfűborsot, 4 szelet citromot. Ki is hagyható a receptből, de csak még pikánsabbá teheti 2 szem kardamom. Az elnevezésével ellentétben ne forrald fel a bort, csak forrásig melegítsd állandó kevergetés mellett. Már ekkor érezni fogod a kellemes illatot, és amit az íze az nyújt, az magáért beszél.

Gyümölcsimádók ne hagyják ki a gyümölcsös forralt bort, amelyhez szükség lesz fél üvegnyi vörösborra, fél liter szőlőlére, 3 darab szegfűszegre, 1 fahéjrúdra, némi mézre vagy kristálycukorra, narancshéjra és akár a levére is. Az alkotóelemeket edényben melegítsd, majd forrás előtt kapcsold le a gázt, hagyd kicsit állni az italt. Eztán ízesítheted cukorral, mézzel és narancslével is felöntheted, de ez a lépés kihagyható ízlés szerint. Ha igazán pikáns ízt szeretnél, és még látványilag is fel szeretnéd dobni a gyümölcsös forralt bort, akkor rakj bele almaszeleteket is.

A hidegebb napokon a forralt bor alapból jó szolgálatot tesz, de a pikánsabbik változata még a nátha ellen is igazán hatásos lehet. Már őseink is így használták a bort gyógykezelés gyanánt. Egy liternyi vörösborhoz tegyél 8 dkg kristálycukrot vagy mézet. Ehhez szintén kell egy rúd fahéj, és öt szegfűszeg, de most jön az, amely igazán megadja a pikantériáját ennek a forralt bornak, ugyanis egy teáskanálnyi Erős Pistával, vagy egy félbevágott chili paprikával kell megbolondítani. Ezt az egyveleget kell forráspontig melegíteni, majd karikázz bele egy egész citromot.

A fahéjas konyakos forralt borhoz forralj fel egy edényben fél liter vizet, adj hozzá két fahéjrudat, 2 evőkanál kristálycukrot, egy citrom héját, majd ehhez öntsd a 2 üveg vörösbort. Lassú tűz mellett melegítsük forrásig, majd vegyük le a gázról, adjuk hozzá a 120 ml konyakot és szűrjük le. Forrón lehet inni.

(Kép forrása: gimmesomeoven.com)