Jump to content

Advent gyertyái

2015. 11. 30. 16:00

Meggyújtottuk az első adventi gyertyát. Ezzel szimbolizálva, hogy már csak három vasárnap, és itt a karácsony. Ha nagyon ügyesek vagyunk, akkor az adventi koszorút mi magunk készítettük, de az üzletek is szépeket kínálnak megvételre.

 

Az adventi gyertya nem csak négy szál színes gyertya, annál sokkal többet hordoznak magukban színben és jelentésben egyaránt. Egyáltalán nem biztos, hogy ezeket figyelembe véve készítjük, készítik el a koszorút, de nem árt tudni, hogy eredetileg milyen színűnek kellene lenniük. Mindegyik adventi gyertya valamit szimbolizál, ezt vesszük most számba.

Advent első vasárnapja az, amelyik legközelebb esik Szent András napjához, vagyis november 29-hez. Ennek a gyertyának a színe lila. De nem csak a gyertya az, hanem az egyházi szertartásokban is a lila szín uralkodik, a templomi terítő is az. Az első gyertya a hit gyertyája, amely azt jelképezi, hogy Isten megváltást ígért elsőként Ádámnak és Évának.

A második gyertya színe megint csak lila. Egyes helyeken kék színnel helyettesítik a lilát azért, hogy a két ünnepet megkülönböztessék, ugyanis a nagyböjt színe is a lila. A második lila gyertya a reményt szimbolizálja, valamint azt, hogy Isten megígérte a zsidó népnek, hogy a Messiás közülük való lesz.

A harmadik gyertya advent második felét jelképezi. Ennek színe a rózsaszín, amely Szűz Mária makulátlanságát jelképezi, aki megszülte Jézust. A harmadik gyertya az örömöt jelenti. A negyedik a szeretet gyertyája. Keresztelő Szent János hirdette Jézus eljövetelét. Ez a gyertya is lila.

Az utolsó vasárnap már mind a négy gyertya egyszerre ég, amely egyben azt is jelenti, hogy elérkezett a karácsony. Jézus születését, a szeretet ünnepét, a boldog családi együttlétet és az ajándékozást együtt jelképezi a négy gyertya.

A keresztény ünnep színei tehát az adventi koszorún a lila és a rózsaszín. A lila a megtérést, a bűnbocsánatot szimbolizálja, a rózsaszín a szeretetet és az örvendezést. Ezen kívül vannak olyan koszorúk, amelyeken négy egyforma piros gyertya van, amelyek Jézus vérét jelképezik, más adventi koszorúkon négy különböző színű gyertya ékeskedik: kék, piros, fehér, lila, amelyek egy-egy angyalt szimbolizálnak. Mindegyik angyal mást és mást hoz az emberek közé.

(Kép forrása: minimalisti.com)