Jump to content

Kínai minimalacok a világuralom határán

2015. 09. 30. 10:07

Mindannyian imádjuk a kisállatokat, legyen szó kölyökkutyusról, kiscsibéről vagy akár kismalacról. A kínaiak felfedezték a piaci rést, ezért mesterségesen megállítják a kismalacok növekedését, új divatot teremtve az állattartók körében.

A Kína déli részén található Sencsen egyik génmódosítással és klónozással foglalkozó intézete nem rég jelentette be, hogy új, génmódosított minimalacokat tenyésztettek ki, mindössze 1600 dollárért. Ez közel 500.000 forintot tesz ki, már ha valaki képtelen ellenállni az újdonsült cukiságoknak.

A génmódosításnak köszönhetően a malacok maximum egy közepes kutya méretét érik el, az viszont nem tisztázott, hogy milyen betegségeknek vannak kitéve, és mennyire erős az immunrendszerük. A mérnökök további eredményeket ígérnek, így megrendelésre érkeznek majd a minimalacok a kívánt színben.

A dolog etikai vetületeit nem célunk boncolgatni, az viszont egyértelmű, hogy a hasonló kezdeményezések szabályozásra szorulnak. Innen már csak egy lépés, hogy a természettel szembemenve a többi állatból is génmódosított minipéldányokat hozzanak létre, a tetszés szerinti színben. Akárcsak a ruhaboltban.

Azt, hogy az egész mennyire hátborzongató, és a legkevésbé sem cuki, a New York Egyetem egyik kutatója is megerősítette. Yusuff Abdu hangot adott abbéli aggodalmának is, hogy mi történik, ha ezek a génmódosított állatok kiszabadulnak a természetbe és szaporodni kezdenek. Milyen állatok jönnének létre akkor és milyen beláthatatlan következményekkel kellene akkor szembenéznünk?


www.huffingtonpost.com