Jump to content

Ki és mivel megy?

2015. 09. 19. 16:00

Eljutni „A” pontból „B” pontba többféle módon lehetséges. Az azonban sokat elárul az emberekről, hogy a számos közlekedési eszköz közül melyiket helyezi előtérbe.

A használtba vett közlekedési eszköz attól is függ, hogy mi az úti cél, mekkora a távolság, melyek az előnyei. Mindegyik közlekedési eszköznek van jó tulajdonsága is, és persze hátránya is.

Isten adta lehetőségünket, a lábaink adta gyaloglás lenne a legáltalánosabb, ám ez időigényes, és egyeseknek fárasztó is. Egy több gyermekes édesanya, akinek gyermekeit időre be kell vinni valamelyik oktatási intézménybe – főleg, ha a gyerekek nem egy iskolába járnak, esetleg az egyik gyermek ovis, a másik pedig iskolás – legkevésbé a gyalogláson töri a fejét. Főleg ha még dolgoznia is kell. Minden esetre diétához, fogyókúrához kimondottan jó reggeli mozgásforma a séta.

A terhek cipelését nagyban megkönnyíti egy kerékpár, és persze az utazás idejét is lecsökkenti. A mozgás így is érvényben van. A kerékpározáshoz azonban meg kell válogatni a ruhadarabokat. Egyes ruhákban, szoknyákban kényelmetlen a pedált hajtani. Nagyvárosi tekeréskor azonban szmog kerülhet a szervezetbe, amely egészségkárosító. Amennyi jót teszünk testünkkel, annyit ártunk is. Viszont ingyenes közlekedési forma, ám a KRESZ szabályait tudni kell ahhoz, hogy biztonságosan eljussunk célunkig.

Az autó igazán kényelmes, ám drága mulatság, ártalmas a környezetre nézve is. Esőben, hidegben a legtöbben nem gondolunk ezekre a hátrányokra, amikor autóval közlekedünk.

Még a néhány száz fős településeken is közlekedik busz. Több utazási kedvezményt felhasználhatunk buszozáskor. Amikor tömegközlekedési eszközt veszünk igénybe, úgymint buszt, villamost, vonatot stb. – akkor sokat teszünk környezetünkért. A busz amellett, hogy mindenhol közlekedik és viszonylag olcsó is, még az ülései is kényelmesek.

A tömegközlekedési eszközök közül a villamos a legmegbízhatóbb, ami a menetrend idejének betartását illeti, emellett pedig gyors is. Ha azonban a felsővezetékekben hiba keletkezik, akkor hamar véget is érhet ez az utazási forma.

A vonat szintén kényelmes utazási eszköz, csakhogy a busszal ellentétben nem érint minden települést. Szintén érvényesíthetők különböző kedvezmények. A vonatok mosdójában sok minden kivetnivalót találunk, ezért nem árt, ha tartunk magunknál jócskán papírzsebkendőt, vagy nedves higiéniai törlőkendőt.

Egy brit kutatás szerint kevésbé híznak el azok, akik vonattal vagy busszal közlekednek. (Talán annyit rohannak a busz után, mert lekésték?) Arra a következtetésre jutottak, hogy akik a gyaloglást, kerékpárt vagy a tömegközlekedési eszközöket választották, sokkal jobb hangulatban voltak, mint az autósok.

(Kép forrása: easyhometutor.com)