Jump to content

Okos eszközök használatban

2015. 09. 02. 10:00

A tudomány és a technológia olyan szinten fejlődik, hogy nyomon követni is nehéz. Az átlagemberhez sok újdonság el sem jut, csak az, amelyik az életét könnyíteni tudja, vagy amelyik elérhetővé válik számára.

Az okostelefonok használata mára már megszokott. A gyártók kínálatának nagy részét is ilyen termékek teszik ki. Az okostelefonon túl már valószínűleg találkoztál az okostévé, és az okosóra kifejezéssel is. Ismerőseid körében előfordulhat ez a termék, netán te is hordasz már egy ilyet a csuklódon. Ezen termékek esetében az okos jelző azt szándékozza kifejezni, hogy a hagyományos órákétól eltérően, egy nagyobb funkcionalitású terméket kapunk, amivel az órába integrált alkalmazások mellett, a telefonunk alkalmazásait is elérhetjük, és természetesen klasszikus értelemben vett óraként is funkcionálnak. Az ilyen okosokra saját alkalmazások, appok telepíthetők, amelyekkel még inkább bővíteni lehet a készülékek képességeit.

A telefon ma már nem csak annyi, hogy fel tudunk hívni másokat, és üzenhetünk nekik SMS-ben, hanem GPS-szel tudunk tájékozódni, térképet használhatunk, naptár is van, jegyzetelhetünk, megnézhetjük az időjárást, a Viber és a Skype-pal ingyen kommunikálhatunk, mindenki saját igényeire szabhatja telefonját. Ezzel szemben az okosórák még nem ennyire önállóak, hiszen a legtöbb program úgy képes működni az órákon, hogy a közelben lennie kell egy okostelefonnak is. Tehát a telefontól függ az óra működése, vagyis az óra lényegében egy kijelző- és beviteli eszköze a telefonnak.

Nagyon sokan azért használnak okosórát, mert sportoláshoz alkalmas viselet. Ugyanilyen, a mozgáshoz kényelmes megoldás az úgynevezett sportkarkötő. Mivel ezek az eszközök érintkeznek az ember testével, így számos információt képesek szolgáltatni viselőjük állapotáról, testének különféle értékeiről.

Ezeknek az eszközöknek a használatakor számos adat gyűlik össze annak, de ezek az információk nem vesznek el, hanem egy rendszerbe csorognak be. Ez az úgynevezett IoT, amely a tárgyak internetét jelenti. Az internetkapcsolattal rendelkező, számítástechnikai eszközök gyűjteménye ez. Az IoT több kényelmi szolgáltatással rendelkezik, de az egészségügyben is egyre nagyobb szerepe lesz.

(Kép forrása: techtimes.com)