Jump to content

Akkumulátort óvó tanácsok

2015. 08. 13. 16:00

Borzasztóan zavaró és hátrányozó tényező a nagyon-nagyon okos telefonok körében, hogy alig bírnak ki egy napot százszázalékos hálózati töltés után is. És mikor merül le egy telefon?! Egyértelműen, és Murphy törvénye szerint is akkor, amikor fontos hívást várunk, amikor egy izgalmas beszélgetést intézünk a vonal másik végén hallgató féllel, netán telefonon igyekszünk valami fontos adatot levadászni az internet segítségével.

Semmitmondó problémának tűnik akkor, ha nem velünk esik meg, de a valóság az, hogy nagy méreg.

A 3G állandó használata, vagyis a folyamatos szélessávú internet elérés rengeteg energiát pazarol. Ám ha épp nincs használatban a telefon, akkor is van néhány olyan app, amelyek a háttérben futnak, aktív internetkapcsolatot tartanak fent – ilyen a Facebook is. Ha nincs szükség az internetre, akkor kapcsold ki az adatforgalmat. Több program olyan rafináltan működik, hogy még alvó módban is felhasználja az energiaforrást. Akkor is szinkronizálnak, amikor nincsenek használatban. A megoldás az, hogy a felesleges programokat törölni, vagy tiltani szükséges.

Azok a szolgáltatások, amelyeket bekapcsolva hagyunk, pedig nem is használunk, szintén szívják a telefon energiáját. Ilyen például a bekapcsolt bluetooth, a GPS és a wifi is.

A képernyő beállításával is sok energiát megspórolhatunk. A világosra és élesre állított képernyő valóban tetszetős, ám rövid ideig. A technológia fejlődésével a képernyő szenzorjai állandó aktivitásban vannak, és sok energiát használnak fel. Ahhoz, hogy tartalékolj az energiával, állítsd a képernyő élességét és a fényerőt is olyanra, hogy olvasható legyen minden. A képernyő alvási idejét is csökkentsd minél rövidebb időre. A billentyűzárra is pont ez érvényes, vagyis állítsd a lehető legrövidebb időre.

Él egy teória, miszerint a készülék kikapcsolásáig lemerített telefon, és az aztán elkezdett töltéssel óvják a telefon akkumulátorát. Pedig sokkal jobb a készüléknek, ha eddig az állapotig nem jut el. Ha pedig a telefon feltöltődött, azonnal húzd ki a konnektorból. Az akkumulátor környékének óvatos tisztítása, a készülék 0 °C-nál magasabb és 35 °C-nál alacsonyabb hőmérsékletű helyen tartása is segít az akkumulátor karbantartásában.

(Kép forrása: techzone360.com)