Ismét egyre többen készítenek otthon szénsavas vizet, egyrészt a retrohullám feléledésének, másrészt a modern készülékeknek köszönhetően.
Nyáron még nagyobb figyelmet kap az elegendő folyadékfogyasztás, különösen a kánikula idején. A csapvíz kontra ásványvíz vitája ilyenkor újra fókuszba kerül, ahogy a szénsav szervezetre gyakorolt hatása is.
A nagy melegben a szénsav lehet a barátunk
„A szénsavas víz egyik nagy előnye, hogy tovább eltartható meleg időben is, a mikroorganizmusok lassabban szaporodna savas környezetben. Éppen ezért már évtizedekkel ezelőtt is szódavizet biztosítottak a munkásoknak a nagy melegben védőitalként” – hívja fel a figyelmet Rutai Gergely, a Sodastream magyarországi szakértője. Kiemeli: nyáron pedig különösen előnyös a fogyasztása, ugyanis kitágulnak az ereink, jobb lesz a keringés, ezáltal a szervezet pedig jobban hűti magát.
Fröccshöz inkább szódát
A szódavíz Hungarikum, pár évtizedre viszont háttérbe szorult a fogyasztása - különösen a palackozott ásványvizek megjelenésével. Ezekről a vizekről pedig egyáltalán nem lehet tudni, hogy mennyi ideig állnak a palackban mielőtt eljutnak a fogyasztóhoz. A Sodastream szakértője elmondta: Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a csapvíz az ország legtöbb területén, nemzetközi szinten is kiemelten jó minőségű. Éppen ezért érdemes megfontolni az otthoni italkészítést, az ásványvizes palackok cipelése helyett. Érdekes továbbá, hogy egyes szénsavas ásványvizek megváltoztathatják a bor ízét, így a bort inkább szódával érdemes felönteni, ezzel pedig a magyar hagyományokhoz és a fröccs mítoszhoz is hűek maradhatunk.
Fő a biztonság
Ma már különösen kényelmesen és egyszerűen készíthető szénsavas víz vagy üdítő az otthoni szódakészítő gépek segítségével. Ezeknek a szerkezeteknek további előnye, hogy állítható a szénsav erőssége, így enyhe, közepes, vagy erős buborékos italt is előállítható. „Figyeljünk arra, hogy az otthoni szódagépünkhöz ellenőrzött körülmények között töltött patront használjunk, mert így lehetünk biztosak a megfelelő működésben és minőségben” – összegez Rutai Gergely.
(Kép forrása: pecsma.hu)