A főzés nem más, mint az ételek hőkezelése azért, hogy a táplálék minősége javuljon. Amikor se eszköz, se igény nem volt még a főzésre ismeretek híján, akkor is megéltek a Föld hátán az emberek. Nem éltek hosszú ideig, étrendjük nem volt olyan változatos, mint most, de éltek.
A tudósok úgy vélik, hogy a főzés kialakulása olyan véletlenek sorozatának köszönhető, ahogy a tűzcsiholása esetében is történt. Azt gyanítják a szakemberek, hogy Pekingben használtak először tüzet, habár még nem főztek felette. Körülbelül 75 ezer évvel ezelőtt, amikor a Neander-völgyi emberek éltek, akkor szították az első lángnyelveket főzésre. Úgy sejtik, hogy levelekbe csomagolva párolták, puhították az olykor keservesen és nehezen összegyűjtött zöldségeket, húsokat. A hús tűzbe vagy parázsba ejtésekor rádöbbentek arra, hogy milyen finommá válik az étel. A szükség és a kényszer, majd a folyamatos tapasztalások vezették rá őseinket arra, hogy felfedezzék saját környezetük titkait. Így aztán kipróbáltak és gyűjtöttek mindent, amit ehetőnek gondoltak. Ennek során jöttek rá a füstölésre, a fűszerek használatára. Sok ételünk eredete is a kőkorszakig nyúlhat vissza. Valószínűleg az erjesztett italok is ekkor készültek először.
Ahogy egyre jobban felismerték a korai emberek az ok okozati összefüggéseket, amikor már belekezdtek a tudatos gabonatermesztésbe és az állatokat húsukért, tejükért tartották, az ételeket is máshogy kezdték feldolgozni, tálalni.
Azok az emberek, akik önként nyers ételt fogyasztanak, alacsonyabb az energiaszintjük. A nyers táplálék rosttartalma nagyon magas, a nyers hús nehezebben rágható, több energiát használ a szervezet a nyers tápanyag feldolgozásához, lebontásához. Vagyis a főzés hasznos számunkra, hozzánk tartozik.
Még a napjainkban is primitív körülmények között élő, gyűjtögető életmódot folytató embercsoportok is fogyasztanak főtt ételt. A főzéssel, a főtt ételekkel evolúciós változásokat idéztünk elő, amely kisebb fogakat, rövidebb alsó béltraktust, nagyobb vékonybél szakaszt, kisebb méregtelenítő képességet eredményezett.
Fotó: splendidtable.org