Jump to content

Feldobjuk zöld, leesik piros, avagy a görögdinnye

2015. 07. 20. 13:21

Alig várjuk, hogy vásárolható legyen a lédús, hatalmasra megnövő, vastaghéjú növény, a görögdinnye. Hűsítő, szomjoltó, édes finomság a testnek és a léleknek is.

A tökfélék családjába tartozó növényről a szakemberek úgy vélik, Afrikából származik, pedig nem ismert hol termesztették először. Habár gyümölcsnek mondjuk, termesztése szerint mégis zöldség.

Ez a növény leginkább vízből áll, víztartalma ugyanis 90-95%. A nyár elengedhetetlen kelléke. Azon kívül, hogy jelentős része víz, sok ásványi anyagot és vitamint is tartalmaz. Persze, hogy jó hatással van az emberi szervezetre. Főleg, amikor ennyire szükség van a folyadék pótlására.

Fontos megemlíteni a karotint, amely nagy mennyiségben van a görögdinnyében. Ezen kívül tartalmaz még B6-vitamint, niacint, citrulint, vasat, mangánt és folsavat is. A citrulin elengedhetetlen a mozgásszervek jó működéséhez, hiszen fehérjeépítő, de a kötőszövetekért is felelős.

A strandolási időszak főleg a nőkből váltja ki az önkritikus időszakot, amikor meg kell, meg lehet mutatkozni apró ruhadarabokban. Mindenki a legjobb formáját szeretné megvillantani a strandokon, és itt jöhet képbe a görögdinnye. Azon kívül, hogy kellemesen édes, nagyon lédús, még diétához is hasznos lehet. Tisztítja a beleket, a vesét, antioxidáns hatása is nagyon jó. Gyorsan halad át az emésztőrendszeren, ezt észre is vesszük dinnyefogyasztás után nem sokkal. A kalóriatartalma nagyon alacsony, vagyis éppen ideális nyári diétához.

A természet jól kitalálta ezt, csak nekünk kell felismerni az összefüggéseket, és kiaknázni a lehetőségeket. Könnyű és igazán gyors méregtelenítési mód ez a nyár legforróbb napjaira. Ilyenkor nem kívánjuk a nehéz ételeket. Még az igazán nagyétkű emberek is inkább a könnyedebb ételeket és még inkább a folyadékot díjazzák a közel 40 fokban.

Nemcsak a görögdinnye, de a sárga változata is segít a méregtelenítésben, a fogyásban, a diétában. A zsírbontó hormonok számára segítségül szolgál a lédús növény, és persze erős vízhajtó hatású, ami a sűrű mosdóba járást eredményezi.

Mikor máskor éljünk ezzel a lehetőséggel, ha nem most, a görögdinnye idényében. Együnk minél többet, hiszen tápláló, egészséges, hidratáló, segíti a fogyást, mert nincs felesleges tápanyag benne. Egyszóval kiváló diétás alapanyag.

 

Fotó: netto-online.de