Jump to content

Holnap egyen mindenki tápiókát!!!

2015. 06. 27. 11:13

Június 28, azaz a holnapi nap a Nagy Tápióka Világnap, pompás alkalom ez, hogy készítsünk magunknak egy finom thai levest, vagy kókuszos tápiókapudingot, ami különösen jól fog esni ebben a melegben!

Manapság már a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban, vagy keleti fűszerüzletben hozzájuthatunk az aprócska tápiókagyöngyökhöz, amiket sokféleképpen felhasználhatunk a konyhában. A tápióka a manióka gyökérből készült magas keményítő és fehérje alapú termény. Önmagában ízetlen és szagtalan, ezért számos recepthez felhasználhatjuk.

Talán világszerte a legnépszerűbb mind közül a tápiókapuding, aminek elkészítése nem egy nagy ördöngősség, még a kevésbé tapasztaltabb konyhatündérek is bátran nekiláthatnak a megfőzésének, ugyanis nem nagyobb kihívás, mint egy mezei tejbedara. A pudingot aztán számtalan módon ízesíthetjük, határ a csillagos ég, vagy a saját kulináris kreativitásunk. Tehetünk a tetejére hagyományosan nagyobb darabokra vágott mogyorót, citromkrémet –azaz lemon curd-öt -, de remekül csúszik eperlekvárral, gyümölcssalátával, vagy mentalevélkékkel és citrusfélékkel is!

A tápiókapuding alapreceptje a következő: Egy marék (kb. 10-12 dkg) tápiókagyöngyöt hideg vízben tíz percre beáztatunk. Nem kell a szemmel láthatólag kis mennyiség miatt aggódni, főzés közben ugyanis nagyon sok folyadékot felvesznek a kis golyóbisok! Közben felforralunk egy liter tejet, vagy kókusztejet –ez utóbbival sokkal egzotikusabb ízt érhetünk el. A felforrt tejbe belekeverjük a leszűrt tápiókagyöngyöt, majd addig főzzük kevergetve, amíg áttetszővé nem válnak. Végül belekeverünk 3 evőkanál cukrot, majd formákba öntjük és kihűtjük. Ízesíthetjük a fentieken kívül őrölt fahéjjal, vaníliával, kókusszal, apróra vágott gyümölccsel.

(Kép: flickr)