Jump to content

Tekerd vissza az órát: 10 időspóroló trükk

2015. 06. 15. 11:44

Este lefekvésnél elképzeled, hogy másnap korán felkelsz, elmész futni, reggelit készítesz és időben beérsz a munkahelyedre…aztán megszólal hajnali 5-kor az ébresztő, te pedig megnyomod a szundit, és addig alszol, amíg lehet, majd kapkodva berohansz a munkahelyedre. Ismerős?

Ha te is diplomás időhúzó vagy, és estére csak pislogsz, hogy hova tűnt az idő, és miért nem sikerült semmit sem befejezni, akkor ez a 10 tipp neked szól.

1. Kelj zenére
Készíts egy vidám, pörgős zenei összeállítás, melytől nem csak vidámabban és frissebben kelsz, de ami segít abban is, hogy tartsd az időkorlátokat. Egy szám, mire felkelsz, egy szám a gyors zuhany alatt, két szám a tükör előtt, stb.

2. Otthon kávézz
Ha nem tudod elkezdeni a napot kávé nélkül, de 20 perc elmegy az idődből a kedvenc kávézódban való sorban állással, itt az idő, hogy magad készítsd a kávét. A legegyszerűbb kávéfőző is megteszi, miközben a frissen pörkölt kávé illata serkentőleg hat.

3. Tervezd előre a mosást
Ne hagyd az értékes hétvégi szabad órákra a mosást. Manapság szinte minden gépen van időzítő. Este tedd be a mosást, és állítsd egy kora reggeli órára, amikor magától elindul a program, és végez, mire te indulnál otthonról. Gyorsan teregess ki, vagy használj szárító programot. Egy gonddal kevesebb, amit nem a nap végére kell hagynod.

4. Válaszd ki ruháidat
Minden vasárnap este tölts el egy fél órát a szekrényeddel, és válogasd ki előre a hétköznapok öltözékeit az időjárás előrejelzésnek megfelelően. Bár ez nehéz feladatnak tűnik, hidd el, hogy egy kis előre tervezéssel elképesztően sok időt spórolsz meg magadnak a hétköznapok során!

5. Okosan közlekedj
Ha nagyvárosban élsz és autóval mész munkába, és a reggeli csúcsforgalomban töltöd időd nagy részét, gondolkozz előre. Töltsd le a Waze alkalmazást, mely az aktuális közlekedési viszonyoknak megfelelően találja ki neked a legrövidebb és leghatékonyabb útvonalat. Gondold át, nem lenne-e könnyebb gyalog, tömegközlekedéssel, esetleg kerékpárral munkába járni.

6. Néha menj ki a szabad levegőre
Kutatások bizonyítják, hogy a rövid, de felszabadító szünetek sokkal hatékonyabb munkavégzésre ösztökélnek, mint ha egész nap az irodában vagy számítógéped előtt ülnél. Néhány óránként tarts egy pár perces szünetet, menj ki a friss levegőre, sétálj egy keveset és semmiképpen ne az asztalodnál edd meg az ebéded, hanem távolabb a munkavégzés helyszínétől.

7. Okosan edzz
Ha nagyon elfoglalt vagy, biztosan nincs időd 1-2 órás edzésekre. A magas intenzitású, de rövid intervallumú edzések is hatékonyak! Végezz erősítő edzést úgy, hogy 20 másodpercig kőkeményen mozogsz, majd jöhet 10 másodperc szünet a felülések, fekvőtámaszok vagy egyéb erősítő gyakorlatok között. Ezt ismételd nyolcszor. Az egész 4-5 perc, izzadós, de kemény és hatékony!

8. Vásárolj otthon
Manapság egyre népszerűbbek az élelmiszerboltok házhozszállítási szolgáltatása. Este fusd át a honlapot, pakold tele a kosarat, majd kérj egy kiszállítási időpontot, amikor otthonodba szállítják a termékeket. A nem túl veszélyes kiszállítási díj fejében hosszútávon rengeteg energiát, időt, benzinpénzt, és sorban állást spórolhatsz meg.  

9. Egytálételek
Zsúfolt hétköznapokon ne bonyolítsd túl az étkezést, kísérletezni ráérsz hétvégén is. Esténként főzz kiadós egytálételeket, melyekhez nem kell túl sok edényt és időt felhasználnod.

10. Kösd össze a fürdést és a szépségápolást
Esténként már egy forró zuhany vagy fürdő közben kezdd el az esti szépségápolási rutinodat. Miközben a zuhany alatt állsz, mosd le sminkedet, arclemosóval kezeld arcodat, esetleg már fogat is moshatsz, hogy mire kiszállsz a kádból vagy a zuhanyzóból, már majdnem teljesen  kész legyél az alvásra!

 (Fotó: Ashley Madekwe/ mydomaine)