1.- Spárga:
Szerencsére éppen a spárgaszezon kellős közepén szólunk, hogy ez a már megjelenésében is rendkívül izgalmas növény a beleinknek is remek szolgálatot tesz. A dárdaszerű zöldség ugyanis temérdek inulint tartalmaz, adagonként 15 grammot! Az inulin pedig egy olyan rostfajta, ami elősegíti a bélrendszer egészséges működését. Ráadásul az inulint tartalmazó növényekben nincs keményítő, ezért diétázók is bátran fogyaszthatják.
2.- Joghurt:
Probiotikum tartalmának köszönhetően segíti a bélrendszer ’jó’ baktériumainak működését. Csak a natúr fajtát vásároljuk, a gyümölcsös és egyéb variációk ugyanis temérdek cukrot tartalmaznak!
3.- Banán:
A banánban található keményítőt a mi szervezetünk ugyan nem képes lebontani, ám a beleinkben található baktériumok igen.
4.- Kefír:
Akárcsak a joghurt, a kefír is a beleink legjobb barátja aktív baktériumtenyészetének hála. Éppen ezért szokták ajánlani, hogy antibiotikumos kezelés során és utána sok kefírt fogyasszunk, hogy visszaállítsuk az egészséges bélflórát a szervezetünkben. Ráadásul a kissé savanykás kaukázusi kefír igazán üdítően hat a nyári melegben.
5.- Bab:
Temérdek rost, keményítő és fehérje van benne, a tetejébe pedig nagyon egészséges.
6.- Tempeh:
Szójababból készül, azonban jóval több fehérje és rost van benne, mint rokonában, a tofuban. Az íze kissé dióra emlékzetet, alacsony zsírtartalmának köszönhetően fogyókúrázóknak is bátran ajánljuk!
7.- Fokhagyma:
A lehelletünknek talán nem, a bélrendszerünknek azonban annál inkább kedvez! Szerencsére éppen itt a lángos szezonja, bátran kenjük tehát meg vastagon fokhagymával!
8.- Savanyú káposzta:
Nem csak finom és egészséges, de ráadásul nagyon alacsony a kalóriatartalma is! Rosttartalmának köszönhetően pedig megakadályozza a székrekedést.
(Kép: amoils.com)