Jump to content

Ugyanúgy megöl a magány, mint az alkoholizmus

2015. 03. 20. 11:19

A magányosság legalább annyira lerövidíti az előre várható élettartamot, mint az elhízás, a masszív dohányzás, vagy az alkoholizmus, állítják kutatók. Ennek ellenére egyre többen érezzük másoktól elszigetelve magunkat.

Ha egyedül érezzük magunkat a világban, az legalább olyan rosszat tesz az egészségünknek, mint az elhízás, állítják kutatók, akik emellett arra is figyelmeztetnek, hogy egyre inkább elterjedőben van a magányos életforma modern világunkban.

Ha nem akarunk idő előtt elhagyatottan meghalni, itt az ideje, hogy komolyabban vegyük a társas kapcsolatainkat! Sokan ugyanis akkor is magányosan érezhetik magukat, ha egyébként körbe vannak véve emberekkel, ettől függetlenül az egyedüllét szorongató érzése ugyanannyira káros hatással van rájuk, mint ha maguk választották volna a remete életmódot.

Az emberek nagyon komolyan veszi az elhízottsággal járó egészségügyi kockázatokat, tudatosabban táplálkoznak, igyekeznek sportolni is, de nem veszik számításba, hogy az elszigeteltség ugyanolyan káros hatással van a szervezetükre, mint a felesleges plusz kilók. Éppen ezért sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk a kapcsolatainkra, figyelmeztetnek a Brigham Young egyetem kutatói.

A magányosság és a korai halál közötti összefüggés ráadásul a fiatalok esetében még szorosabb. Ez azért is nagyon ijesztő, mert egyre inkább elterjedőben van a szingli jelenség, a történelem során még sohasem élt ennyi ember egyedül, mint manapság.

„Egyre növekszik az egyedüllét, sőt, egy lehetséges magányossági járvány elterjedését jósoljuk a jövőben.” –kongatják meg a vészharangot a kutatók.

Korábbi vizsgálatok is kimutatták már az egyedüllét egészségre káros hatásait. Eszerint a magány ugyanúgy öl, mint az alkoholizmus, vagy napi 15 szál cigaretta.

A modern kori vívmányok segítségével azonban nem kell feltétlenül elszigetelődnünk másoktól, az interneten keresztül például sokkal egyszerűbb tartani ismerőseinkkel a kapcsolatot. Emellett azonban nagyon fontosak a személyes találkozók is, hiszen a virtuális kapcsolatok nélkülözik az intimitást, a meghittséget és a mélységet is.

(Kép: jamesaltucher.com)