Jump to content

Lilakáposzta -az új szuperkaja!

2015. 02. 28. 11:13

Ne csak az egyszerű fejeskáposztát emeljük le az élelmiszerboltok polcairól, hogy belefőzzük a vasárnapi húslevesbe, hiszen lila színű rokona is megérdemli kitüntető figyelmünket!

A tudatos, egészséges táplálkozásnak fontos részét képezi a lilakáposzta fogyasztása is, amit változatos módon készíthetünk el. Ebben a remek zöldségben tízszer annyi A-vitamin, és kétszer annyi vas található, mint zöld fejű rokonában, de K, B és C-vitamin tartalma is jelentős. Ez utóbbi hatszorosa a zöld káposztának. Csírája jó kálciumforrás.

Az A vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, ezért akárhogyan is készítjük el a lilakáposztát, nyersen lereszelve salátában, vagy párolva húsok mellé, locsoljuk meg egy kis olivaolajjal, hogy a szervezetünk minél eredményesebben tudja hasznosítani vitamintartalmát. Az A-vitamin nagyon fontos szerepet tölt be a látásban, a csontok és a fogak, a hámszövet épségének megőrzésében, frissíti, feszesebbé is teszi a bőrt, tehát a fiatalságunk megőrzésében is segítségünkre lehet. Várandós anyukáknak pedig különösen ügyelniük kell az A-vitamin fogyasztására, mivel mind hiánya magzatkárosító hatású lehet.

A vas is nagyon fontos mikroelem, szervezetünk azonban nem képes önállóan előállítani, ezért kívülről kell pótolnunk. Jelentős vasforrás a hús, a tej, a tojás, a sóska, a spenót és a lilakáposzta is!

Lilakáposztából készíthetünk amerikai coleslaw salátát, remekül passzol grillezett húsok, vagy csípős csirkeszárny mellé, de önmagában is finom könnyű vacsoraként. Párolva, dinsztelve is pompásan megállja a helyét, ha mellé sült kacsacombot, vagy pulykát adunk.

(Kép: nomnompaleo)