Jump to content

Éljen a Photoshop!

2015. 02. 23. 20:15

25 éves a Photoshop, a legnépszerűbb képszerkesztő program, amely olyan sikeres lett, hogy a márkanév egybeforrt a képmanipuláció fogalmával.

Pedig a program egy egyszemélyes projektként indult az 1980-as években. Az alkotó Thomas Knoll és fivére volt, és kezdetben csak a saját szórakozásukra foglalkoztak a számítógépes programmal. Később, 1987-ben Thomas a doktori disszertációja miatt mélyedt el jobban a digitális képszerkesztés rejtelmeiben, míg testvére, John a filmiparban dolgozott. Innen jött az a meggyőződése, hogy a speciális effektek jövőjét a számítógépes grafikában látta.

Nem sokkal később jött az ötlet, hogy a saját gyártású programból pénzt is lehet csinálni. Végül az Adobe fogadta örökbe a projektet, felvásárolta a jogokat, és végül 1990. február 19-én piacra dobták az Adobe Photoshop-ot.

- Akkoriban több képszerkesztő programhoz is hozzá lehetett férni, de a Photoshop volt a leglátványosabb, és a használata is gyerekjáték volt. – tette hozzá Knoll.

A Photoshop használata olyannyira elterjedt, hogy 2006-ban a nagy tekintélyű Oxford English Dictionary igeként vette föl a szótárába. Knoll szerint viszont fontos megjegyezni, hogy a képmanipuláció nem a Photoshop találmánya. Ugyanakkor kiemelte, hogy a program segítségével kreativitásunknak már nincsenek határai, és ami a múltban elképzelhetetlen volt, az ma már természetes.

 

www.npr.org

Fotó: courtesy of Jimmy Williams