Jump to content

Hogyan ünnepelték a téli napfordulót?

2014. 12. 22. 20:34

Tegnap volt a téli napéjegyenlőség, és ezzel hivatalosan is elkezdődött a tél. Ez volt az év leghosszabb éjszakája, mától fokozatosan hosszabbak lesznek a nappalok. Nálunk a karácsony esik erre az időszakra, de hogyan ünnepelték az ősi népek a „fény születését”?

A téli napéjegyenlőség számos nép szokásaiban és hagyományaiban központi szerepet tölt be, amikor a fény győzelmét ünneplik a sötétség fölött. Kínában például egy fesztivállal emlékeznek meg erről, és a szűk családi körben ünneplik.

A 16. századig az észak-európai népeket szüntelenül az éhínség fenyegette, ezért úgy döntöttek, hogy a legtöbb szarvasmarhát télen vágják le, így nem kell őket etetni, az embereknek pedig jut elég étel. Ekkor került a legtöbb hús az asztalra, ami boldogsággal és ünnepléssel társult. A kereszténység térhódítása előtt a skandináv népek 12 napig tartó ünneplésbe kezdtek, hogy a Nap istenének születését éltessék.

Az ókori Rómában a téli napéjegyenlőséget a Szaturnália ünnepekkel koronázták meg, ekkor tilos volt a tanítás és a kereskedés. A mezőgazdasággal kapcsolatos ünnepség során az ajándékozás, a jókedv és a dorbézolás került előtérbe. Amikor Nagy Konstantin császár bevezette a kereszténységet az ókori Rómában, ezeket a szokásokat a karácsonyhoz kapcsolták.

 

www.huffingtonpost.com