Jump to content

Miért néz ki mindenki jobban napszemüvegben?

2014. 07. 08. 11:16

Kétség sem fér hozzá, egy dögös napszemüveg bizony sokat dobhat az ember kinézetén, mivel igézővé varázsolja még a leghétköznapibb megjelenést is. Nem is csoda, hogy sokan még borús idő esetén is rendületlenül hordják a divatos kiegészítőt.

A tudomány szerencsére azonnal a segítségünkre siet, hogy megadja a választ az oldalunkat furkáló kérdésre: miért van az, hogy szinte mindenki vonzóbbnak tűnik napszemüvegben?

Vanessa Brown, a Nottingham Trent egyetem vezető előadója megvizsgálta a kapcsolatot a napszemüveg és aközött, amit mi ’menőnek’ értékelünk, hogy lerántsa a leplet a szemüvegek külcsínyt feljavító megkérdőjelezhetetlen hatalmáról. Íme az általa talált okok:

1.- A napszemüveg még az asszimetrikus arcokat is pillanatok alatt kiegyenesíti.

Kutatások bizonyítják, hogy vonzóbbnak találunk egy szimetrikus arcot, a szemüveg fekete lencséje pedig sikeresen fedi el az egyenlőtlenségeinket, amellett, hogy az arccsontokat is jobban kihangsúlyozza, ami szintén nem válik hátrányunkra.

2.- A napszemüvegek titokzatossá tesznek.

A legelhamarkodottabb ítéleteket úgy hozzuk másokról, hogy belenézünk a szemükbe. Egy napszemüveggel ezt megelőzhetjük azzal, hogy eltakarjuk lelkünk sebezhető tükrét. Ettől persze még magabiztosabbnak is érezzük magunkat. Nem véletlen, hogy a detektívregények főszereplői is mind kötelező elemként viselik a titokzatossá tevő kiegészítőt.

3.- A napszemüvegeket önkéntelenül is a hírnévvel és a csillogással kapcsoljuk össze.

Az első napszemüvegek az 1920-as években kerültek forgalomba, de csak két évtizeddel később kezdtek elterjedni. Akkor is főleg sportolók, sízők és repülősök használták őket, ami a napszemüvegeket a modernséggel és a bátorsággal kapcsolta össze. Az 1950-es, ’60-as években aztán a hollywoody sztárok is rákaptak a napszemüvegekre, bár ők főleg azért, hogy a segítségükkel könnyebben elbújhassanak a lesifotósok hada elől, illetve hogy az arcukba villanó fényképezőgépek vakui ellen védjék magukat. Ezzel viszont a napszemüvegek a hírességgel és a csillogással kerültek szétválaszthatatlan viszonyba.

(NY magazine, kép: ditatime.ie )