Jump to content

A szentségit neki!

2014. 04. 30. 11:02

A szitokszavakkal kapcsolatos reakcióink azonnaliak és mély érzelmekkel átitatottak. De vajon honnan erednek trágár szavaink, és mi okozza azt az átütő erőt, ami megjelenik bennük? És miért van az, hogy akármennyire igyekszünk, a gyerekeink már egészen kicsi kortól bőséges trágár szókinccsel rendelkeznek?

A Guardian magazin beszámolója szerint Timothy Jay kutató azt vizsgálta meg, hogy milyen trágár szavakat használnak a gyerekek, akár már az egészen zsenge, egy éves kortól. A kísérletekből kiderült, hogy az egy-két éves kisfiúk hat, míg a lányok nyolc szavas szókinccsel káromkodnak. Ez az idő előrehaladtával gyors növekedésnek indul, az öt-hat éves fiúk már egy 34 szavas készlettel operálnak, míg a lányok 21 szavas szókinccsel eresztik ki magukból az indulatos gőzt.

A szülők szívük szerint megóvnák csemetéiket a káromkodástól, de hiába figyelünk oda rá, hogy a kiskorúak előtt még véletlenül se hagyják el trágár szavak az ajkainkat, ez a nyelvi fejlődésüket cseppet sem fogja akadályozni, legfeljebb azt tanulják meg, hogy mik azok a szituációk, amikor nem lehet káromkodni, és mik minősülnek tabu szavaknak kultúránkban.

De vajon miért minősülnek bizonyos szavak nem szalonképesnek, és vajon mi teszi őket olyan ellenállhatatlanul erőssé? A trágár szavakat kutató vizsgálatok két csoportra osztják őket: vallással, illetve testtel kapcsolatos szavakra. Félelem és áhitat kapcsolódik az előbbihez, undor és szégyen az utóbbihoz. Amitől azonban mégis erőteljessé válnak az az, ha nyelvi környezetükből kiemelve érzelmi töltéssel ruházzák fel őket. Érdekes megfigyelni, hogy még azok az emberek is kiválóan, gond nélkül tudnak káromkodni, akik a bal agyféltekéjük (itt található a nyelvi központ) sérülése következtében egyébként elveszítették a képességüket a mondatok formálására. Ebből arra lehet következtetni, hogy a káromkodásért felelős központ az agy ’állati’ részében helyezkedik el, ott, ami őseinknél a morgásért, hörgésért volt felelős.

Lássuk végezetül, mik azok a főbb csoportok, ami tabunak számít a legtöbb kultúrában!

-Medve és más ragadozók: Az emberek egykoron gyakran estek áldozatául hatalmas és vad fenevadaknak. Emiatt azok a szavak, amik ezeket az állatokat nevezik meg, sok európai kultúrában tabunak számítanak.

-Halottak: Sok kultúra tiltja a halottak neveinek emlegetését attól való félelmében, hogy az megidézi a túlvilági szellemeket.

-A felszarvazott férj: A patriarchális társadalmakban köznevetség tárgya volt a felszarvazott férj. Az erre utaló kézmozdulatok, vagy szavak a mai napig erőteljes trágár erővel bírnak.

-Isten neve: Számos vallásban tiltott dolog Isten nevét hiába a szánkra venni, így ez is tabunak számít.

(Kép: oldparn.com)