Jump to content

Leszboszi szerelmek

2018. 07. 26. 19:00

Kényes téma a másság felvállalása még annak ellenére is, hogy sokkal nyitottabb és elfogadóbb a világ. Aki nem tartozik a nagy átlagba és azt fel is vállalja, az nemcsak a figyelmet vonhatja magára, de ellenszenvet is kiválthat, példaképpé is válhat.

A XI. században már annyi minden elfogadott, és talán már nincs olyan (de van!), amin meg tudnánk lepődni. A nemi identitás annyira egyértelműnek tűnik, hiszen vagy fiúként, vagy lányként születünk meg.

A csak nők közötti érzelmi és testi kapcsolatot nevezzük leszbikusnak. Ennek felvállalása ma már nem kelt akkora felháborodást, hiszen egyre több ismert és körülöttünk élő személy mer azonosulni önmagával és felvállalni másságát. Ráadásul már az ókorban is ismert volt a leszboszi szerelem, amelyet a görög költőnő, Szapphó vetett papírra. Leszbosz Görögország harmadik legnagyobb szigete, és a sziget régi nevéből származik a leszbikus kifejezés. A görög költőnő is ezen a szigeten született. Szapphót a szenvedély kötőjeként ismerhettük meg középiskolai tanulmányaink során, aki nőkhöz írt szerelmes és szenvedélyes verseket. A nők közötti szenvedélyes, szerelmi kapcsolat tehát már régóta létező, bár nem egyértelműen elfogadott.

Amikor felvállalja valaki, hogy leszbikus, akkor azonnal arra gondolunk, hogy az illetőnek egy másik nő a szerelme, akivel testi és érzelmi kapcsolata is van. Csakhogy leszbikus lehet valaki akkor is, ha nincs semmilyen testi kapcsolata más nőkkel, azonban egyértelműen feléjük vonzódik, róluk fantáziál.

Hazánkban a leszbikusok elfogadásával nincs olyan nagy gond, mint más országokban. Van ugyanis olyan, ahol a leszbikusokat megpróbálják átnevelni, de meg is ölhetik emiatt. Magyarországon ennél tényleg sokkal jobb a leszbikus hölgyek helyzete, hiszen bátrabban felvállalhatják nemi identitásukat, kapcsolatukat. Nem is keltenek nagy feltűnést, ha azt megfelelően diszkréten kezelik. Két egymást szerető nő, akik egymás kezét fogják, akár a legjobb barátságban is lehetnének, netalán anya-lánya viszonyban, így a leszbikusok megítélése sokkal elfogadottabb, mintha két férfi teszi ugyanezt.

A magánélet magánügy, ahogy a szexualitás is. Egy kapcsolat nemcsak a testiségből áll, hanem a mindennapi életből, élethelyzetekből is, ahol azonban mégis szembesülni kell azzal, ki hogyan reagál a leszbikus nőkre. Egyre elfogadóbbak az emberek, így a családban, a munkahelyen, a baráti körben lévő nőt szerető nő kaphat hideget és meleget egyaránt.

Nem ritka, hogy a szocializációnak köszönhetően a lány meg akar felelni a társadalmi és családi elvárásnak, így annak ellenére, hogy érzi, nála valami nem stimmel, mégis férjhez megy, gyermeket szül, és csak mire igazán éretté, tudatossá válik, akkor vallja be saját magának és a külvilágnak is szexuális orientációját.

A leszbikus párkapcsolatról él egy olyan tévhit az emberekben, hogy a két nő azt a fajta szexualitást imitálja, amely nő és férfi között létezik. A leszbikusok női testhez vonzódnak, és nem férfipótlót keresnek egy másik nőben. Tanulmányok szerint a leszbikus kapcsolatban nevelkedő gyerekek teljesítménye semmivel nem rosszabb, mint a hagyományos, heteroszexuális szülők gyermekei esetében. Sőt, olykor még jobb is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: huffingtonpost.com, ealmofhistory.com, huffingtonpost.com)