Jump to content

Szexmentes házasság - Isten ments vagy működőképes?

2018. 01. 11. 19:00

Ahogy a jó házasság is több feltétel meglététől függ, úgy egy házasság megromlásának is sok oka lehet. Ha megkérdezik, hogy mitől jó egy házasság, arra biztosan válasz lehet a szexe. Ha nincs szex, vége a házasságnak is?

Ha ezt a fonalat visszük végig, akkor bizony arra a következtetésre jutunk, hogy amelyik házastársi kapcsolatban működik a testiség, az jó házasság. Magunktól is ki tudjuk következtetni, hogy se egy kapcsolatot, se pedig egy házasságot nem feltétlenül a szex határozza meg. Az együttlétek minősége között is lehet különbség. Vannak párok, akik között ugyan működik a testiség, de annak minősége nem feltétlenül kielégítő egyik, vagy másik (netalán senki) részére. Még ha van is testi kapcsolatuk, nem hagy mély nyomot senkiben.

A lángoló szerelem és vágy megélése egy idő után csitul a párok tagjaiban. Sokan úgy vélik, hogy a szexmentes házasság egyenlőt jelent a kapcsolat végével is. A legtöbben azt valljuk, hogy a szexualitás megléte és a boldogság közötti kapocs olyan szoros, hogy csak együtt létezve adják a jó házasság alapjait. A valóságban azonban máshogy is élhetnek házaspárok, méghozzá boldogan.

Olyan emberrel kötjük össze életünket (legalábbis ideális esetben így van ez), akivel lelki kötelék tart össze, és a testi vonzalom teljesen nyilvánvaló. Lehetnek azonban az életben olyan szakaszok, amikor egyik vagy a másik fél kevésbé kívánja az együttléteket. A szülés után időszak okozhat törést egy házasságban. Nemcsak a megszületett baba iránt nagyobb a figyelem, de a nő testében lezajló hormonális folyamatok is befolyásolhatják a libidót. Arról is szó lehet, hogy a férfi máshogy tekint a szülés után megváltozott testű feleségére, és alábbhagy a vágy is. Általában ez ideiglenes időszak, de ha szexmentessé válik egy házasság, és ez tartós lesz, az felérhet egy kínzással. Nemcsak arra szolgál a testi együttlét, hogy a kielégülést átéljék a párok, hanem az az út az intimitás felé. Ahhoz, hogy elérjék egymás testét, de még inkább lelkét. Jól tudjuk, hogy a szex oldja a stresszt. Ha egy kapcsolat biztos alapokon nyugszik, akkor a testiség csak oldja a feszültségeket, ám ha az gyenge lábakon inog, akkor bizony a feszültség forrását is jelentheti.

A szexmentes házasság azonban lehet csapda is. A félrelépések java ugyanis abból ered, hogy a házastársak közötti intimitás megszűnt. Teljesen természetes, hogy a már régóta tartó kapcsolatban a testiség iránti igény kicsit csökken. Ez el is fogadható, mint ahogy az is, hogy mindenki nagyon elfoglalt, és bizony olykor sem idő, sem energia nem marad arra, hogy odafigyeljenek egymás és saját maguk testi vágyára. Ettől még működhet jól egy házasság, mert segítik, megértik, kiegészítik egymást. Ha a házastársak mindegyike felismeri a szex hiányát és igényelnék a több intim együttlétet, akkor már csak tenni kell azért.

A szex megvonása vagy annak hárítása eszköz lehet arra, hogy a másikat így büntesse a házastárs. Ez egy darabig működhet is, mint hatalmi eszköz, de egy idő után már minden igény kihunyhat a szex iránt, így se együttlét, se manipuláció nem marad.

A férfiakat kényesen érintő merevedési zavar is okozhat fennakadást a házasságokban fellépő szexmentességre. Ennek oka lehet szervi és pszichés egyaránt.

(Forrás: marmalade.hu | professorshouse.com, independent.co.uk, eatthis.com/képek)