Jump to content

Rettegés a fogamzásgátlástól

2015. 03. 04. 11:09

Világszerte több millió nő esik nem tervezetten teherbe minden évben csupán azért, mert rettegnek a fogamzásgátló módszerektől, állítja a WHO egy nemrégiben készült jelentése.

A megesett nők 40%-a azért nem folyamodik semmiféle fogamzásgátló eszközhöz, mert tartanak a lehetséges következményektől és mellékhatásoktól. 17,6%-uk pedig azért nem használ semmi fajta védelmet, mert túlságosan alábecsülik a lehetséges teherbeesés lehetőségét, állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy jelentésében. Ennek eredménye pedig 15 millió nemkívánatos terhesség évente.

A vizsgálat során arra jutottak a kutatók, hogy az alacsony, vagy közepes gazdasági színvonalon élő országokban világszinten évente 15-16,7 millió nemkívánatos terhességet meg lehetne előzni. A nehéz körülmények közé született, nem tervezett gyerekek csak tovább rontják a maguk és a környezetük lehetőségeit, hiszen nehezebb lesz a szülők munkában való elhelyezkedése és az amúgy is szegény körülmények között élő anyák gazdaságilag még reménytelenebb helyzetbe kerülnek.

A 35 országban végzett kutatásból kiderült, hogy a ’hagyományos’ fogamzásgátló módszerekkel (mint amilyen például a megszakításos közösülés) élő nők 2,7-szer nagyobb eséllyel esnek teherbe, akik pedig semmiféle módszert nem alkalmaztak, azok 14,5-ször nagyobb eséllyel.

Az is kiderült a vizsgálatokból, hogy az alacsonyabban iskolázott nők körében fordultak elő leginkább a nemkívánatos terhességek.

Annál a 14,893 nőnél, akik nem használtak semmiféle fogamzásgátló eszközt annak ellenére, hogy nem szerettek volna teherbe esni, az ellenkezés fő oka az volt, hogy féltek a tabletta, spirál, óvszer és egyéb eszközök mellékhatásaitól és az egészségügyi következményektől, de sokan –mintegy 17,6% alá is becsülte a teherbeesés kockázatát. 2,4%-uk azt állította, anyagilag nem engedheti meg magának a fogamzásgátló eszközök használatát, és ugyanennyien nyilatkoztak úgy, hogy nem tudják, honnan is lehetne ilyen holmikat beszerezni. 

Az Egészségügyi Világszervezet ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy az egészségügyi dolgozóknak kellene felvilágosítani az embereket ezen a téren, nekik kellene segíteni a nőknek abban, hogy megismerjék a lehetőségeiket, illetve hogy meg tudják találni azt a fogamzásgátló módszert, ami számukra a legalkalmasabb.

Azonban a tapasztalatuk szerint sokan az egészségügyi dolgozók közül is kevéssé tájékozottak a fogamzásgátló eszközöket illetően, vagy ők maguk is hasonló tévhitekben élnek, mint pácienseik.

Az évente több millió nemkívánt terhességet pedig csak úgy lehet megelőzni, ha egyrészről leszámolunk a fogamzásgátló eszközök körüli mítoszokkal és tévképzetekkel, illetve ha a nők számára olcsó, könnyen hozzáférhető módszereket kínálunk.

(Kép: ncregister.com)