Jump to content

Fogyókúrás mítoszok, amelyben sokan hisznek

2024. 03. 17. 19:00

Abban a világban, amelyben mindenki fitt, fiatalos és csinos szeretne lenni, persze, hogy nagy keletje van a fogyókúráknak, diétáknak.

Egyik-másik módszer tényleg beválhat, de a csodákat ígérő, a fogyásért semmit tenni nem kell ígéret kudarcba fordulhat, vagy akár a jojó effektus is fennállhat. Nemcsak a fogyást segítő termékeket kell megkérdőjelezni, hanem bizonyos ételeket is.

Amikor ugyanis azt javasolják, hogy fogyasszunk fahéjat, mert az zsírégető és mi mindent is fahéjjal eszünk, de a plusz csak nem csökken, akkor az rosszul esik. A fahéj jótékony hatását mi sem cáfoljuk, de ha emellé nem foglalkozunk a kalóriákkal és mértéktelenül fogyasztunk hizlaló ételeket, csak épp azt fahéj kíséretében tesszük meg, ne csodálkozzunk. A fogyáshoz mindenképp kalóriadeficit szükséges és persze a mozgás egy nagy segítség.

A reggeli kihagyása a legnagyobb bűn, amelyet a szervezetünk ellen követhetünk el. A tartalmas és egészséges napindítás megpecsételi az egész napunkat, ugyanis ebédre sem habzsolunk akkor annyit. Viszont a fogyás érdekében fogyasztott napindító kihagyása és annak kávéval történő „pótlása” sem célravezető. Az üres gyomrot csak kávéval feltölteni vétek és még az emésztőrendszer működésében is kárt tehet. Kávét ugyan lehet inni, de mindenképp szükség van tartalmas és egészséges reggelivel is megtölteni a gyomrot, hogy a fekete ne marja a gyomrot.

Eleinte lehet, hogy macerásabbnak tűnik átállni az egészséges étrendre, de ez csak azért lehet, mert már a vásárláskor oda kell figyelni arra, hogy mi kerül a kosárba. Ha tudatosan elkezdünk egészséges alapanyagokra figyelni, egy idő után az válik teljesen természetessé és a szemünk sem is azokat a termékeket keresik. Nem nehezebb tehát egészségesen élni, csak eleinte. Unalmasnak meg pláne nem mondható csak akkor, ha az egészségünk unalmas.

A mértékletesség fontos lehet a súly megtartásában, de azzal, hogy csupán lecsökkentjük a mennyiséget, még nem biztos, hogy az egészséges fogyást segítjük. Sőt a zsírok és a szénhidrátok teljes elhagyása sem ezt segíti. Zsírokra és szénhidrátra is szüksége van a szervezetünknek. Egyes vitaminok ugyanis csak zsírban oldódva szívódhatnak fel.

Ugyanez vonatkozik az étkezések kihagyására. A reggeli vagy vacsora elhagyása nem garantálja a fogyást, pláne nem a jojó effektust. Ugyanakkor, ha a vacsorát könnyűre fogjuk, vagy akár kihagyjuk néhány napon keresztül, akkor az emésztésre, a feldolgozásra hagyunk több időt és lényegében ez az időszakos böjt, amely során a szervezet kiürülhet és persze a fogyás is bekövetkezhet.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)